Ugostitelji: U opsadi smo 16. mjeseci, bavimo se pukim preživljavanjem

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik Udruge ugostitelja Istre i Kvarnera Vedran Jakominić gostovao je u Newsroomu N1 televizije gdje je komentirao popuštanje epidemioloških mjera. Podsjetimo, od petka će biti produljeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 23 sata, a restoranima će biti dozvoljen rad u zatvorenom djelu objekta.

“Imamo taj novi ciklus popuštanja, zahvalan sam što do toga dolazi. Ako je to zbog izbora, žao mi je nemamo češće izbore. Nelogičnosti imamo cijelo vrijeme – od samog početka krize do danas. Bili bi razočarani da i ovog puta nemamo odluka koje nas zbunjuju”, kazao je Jakominić.

Razlog zašto je u prvom koraku napravljena razlika između ugostiteljskih objekata koji poslužuju hranu od onih koji poslužuju samo piće je u tome što objekti koji uslužuju jelo moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete te prolaze sustavne kontrole, što je bitno s epidemiološke točke gledišta, pojasnio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Stožera Davor Božinović.

“Čuo sam argumente. Ministarstvo je izjavilo da je oko 20.000 ili neki takav svemirski broj nadzora i bilo je ustanovljeno vrlo malo propusta. Ta argumentacija mi je znanstvena fantastika”, smatra Jakominić.



Kaže da razgovori ne pomažu te da ugostitelji mogu samo zapomagati.

“Mene puno više brine od toga mogu li caffe barovi raditi unutra jest što ćemo nakon toga. Mi smo sad 16. mjesec u opsadi, radimo posao koji nije ugostiteljstvo, bavimo se pukim preživljavanjem”, rekao je.

Jakominić ističe da su dosadašnje mjere “bile dizajnirane da bi stimulirale neaktivnost” te da su sada potrebne mjere “kako da nagrađujemo aktivnost, kvalitetu i kako da osiguramo ljudima koji su se morali opako zadužiti da u narednim godinama vrate te dugove”.

“Imamo velik broj neplaćenih računa, naravno da država nije mogla financirati sve naše troškove niti smo to tražili od njih. Država je pomogla koliko je mogla. Situacija će biti još gora kad prva ozbiljnija firma krene u prisilnu naplatu otvorenih računa. Mi svi skupa možemo plakati Bogu”, rekao je Jakominić.

Istaknuo je da trenutno u Hrvatskoj nedostaje oko 12.000 konobara, a Jakominić smatra da je stoga potrebna reorganizacija poslovanja.

“Jako puno ljudi je otišlo u druge struke, nisu mogli živjeti od ovih 4.000 kuna, neki su otišli i u druge države. Imate i novi Zakon o strancima koji ne propisuje kvote za strane radnike.”

“Nama je rad zabranjen, netko nam je onemogućio rad, a kad ste investirali u posao, ne možete se okrenuti i otići, imate obveze”, poručio je Jakominić za N1.

Komentari