Udruga ugostitelja: Uvedite vaučere ili ćemo morati otpustiti 40.000 ljudi

Gost Dnevnika N1 televizije bio je Marin Medak predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja. Osvrnuo se na prijedlog koji su uputili Vladi da se ljudima u samoizolaciji, rizičnim skupinama i umirovljenicima izdaju vaučeri za ugostiteljske usluge. Upozorava da će ugostitelji u protivnom morati otpustiti 40.000 ljudi.

Marin Medak boji se da će se odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata u Istri uskoro preliti na cijelu državu. Zato je Nacionalna udruga ugostitelja uputila apel Vladi jer ugostitelji predviđaju da će morati podijeliti otkaze za 40.000 radnika, a to žele spriječiti uvođenjem vrijendosnih vaučera.

Medak opisuje kako su zamislili da bi svi koji spadaju pod rizične skupine (umirovljenici, kronični bolesnici) i svi koji su u samoizolaciji dobili vrijednosne vaučere tako da plaćaju konobara iz kafića,taksistu, autoprijevoznika da im dostavljaju potrepštine bez da oni napuštaju svoje kuće. Misli da bi to pomoglo ekonomiji i očuvanju radnih mjesta.

Predlaže restoranima da snize cijenu

“Ako sada pošaljemo 40.000 radnika na burzu, samo trošak za burzu će biti 300 milijuna kuna”, prognozira Medak i apelira na uvođenje vaučera već sljedeći tjedan.



Misli da bi lokalna samouprava mogla dostavljati te vaučere. Uvjeren je da će zatvaranjem ugostiteljskih objekata porasti cijena dostave hrane.

Uvjeren je da država ne može sanirati štetu ako šest mjeseci ekonomija stane. Kaže i da su veliki hotelski lanci već počeli otpuštati radnike i da je zato dobra njihova mjera za vaučere ljudima u samoizolaciji, rizičnim skupinama i umirovljenicima, piše N1.

Predlaže restoranima da snize cijene i krenu u dostavu zdrave i termički obrađene hrane.

Komentari