Udruga ugostitelja: Ukidati potpore objektima koji se otvaraju nakon deset mjeseci nije pošteno

Ilustracija Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Čelnica udruge ugostitelja Jelena Tabak govorila je o otvaranju unutrašnjih prostora kafića i najavi ukidanja potpora.

“S obzirom na to da smo na pragu jeseni i te kako znači. Naravno bilo bi bolje da je bilo i prije jer su postojali objekti koji su mogli raditi i primiti turiste. No to nije bilo moguće zbog epidemiološke situacije. Dakle ti objekti ne rade već skoro punih 10 mjeseci i dobro je da se otvaraju, no tu još ostaju noćni klubovi koji će morati još pričekati, ali nadam se da će se u dogledno vrijeme i oni otvoriti”, rekla je za N1.

Dodaje da su ih neugodno iznenadile najave da će se ukinuti potpore. “Ukoliko su financijski pokazatelji ugostiteljstva takvi da Vlada smatra da se trebaju ukinuti to je jedna stvar, no ukidati potpore objektima koji se otvaraju nakon 10 mjeseci to nije pošteno”.

Ističe kako nekome u Slavoniji i Zagorju ‘sezona ne znači ništa’.



“To za pojedince ne znači ništa i zato pozivamo da jesen i zima budu radno aktivne sezone. Ugostiteljstvo je u osam mjeseci 2021. godine akumulirano 40 posto pada prometa ugrubo, što znači da sigurno ima onih koji su imali veći pad. Upravo taj kriterij pada prometa je prilično fer kriterij i ako netko nema pad prometa neće dobiti mjeru i radi toga se to ne bi trebalo ukinuti”.

Navodi da još nemaju upute za kolovoz, a kamoli za rujan. “One se donose krajem mjeseca i nadam se da će ministar Aladrović, koji je dosad imao jako puno razumijevanja i koji je uz Minstarstvo turizma i Stožer spasio sezonu i presjekao i dao mjere za sezonske radnike. Brojke bez toga ne bi bile dobre. Mislim da će imati sluha i za ovu situaciju. Ako niste radili 10 mjeseci ne možete očekivati da ćete u mjesec dana ostvariti prihode kakve ste imali 2019. godine”.

Dodaje i kako se ovo moglo napraviti ranije, ako se pita ugostitelje.

“Međutim imali smo preko milijun gostiju na obali, velik priliv ljudi, sada će sigurno biti manje i mislim da se situacija može držati pod kontrolom. Navikli smo raditi pod protuepidemijskim mjerama koje su polučile uspjehom u smislu da se nisu toliko povećavale brojke i da su ljudi mogli raditi i takav način rada očekujemo i sada. Upravo to bih željela naglasiti, ako imate skraćeno radno vrijeme, razmak, i dali ste obećanje stožeru da ćete se držati toga, onda onaj drugi dio, Vlada, moraju znati da su to određena ograničenja i da ne možete raditi punim kapacitetom. Otvaranje ima veze s time da nemamo toliki broj ljudi na teritoriju Hrvatske. Osim toga, kiše su već počele, ljudi trebaju sjesti unutra”, objašnjava.

Smanjivanje PDV-a

Govorila je i o važnosti smanjenja PDV-a za caffe barove, navodi kako imaju “najveću stopu PDV-a na planeti”.

“Izuzetno teško mogu skrpati kraj s krajem. Mi smo u krizu ušli s povećanim PDV-om i sada kada se krene oporavljati ta stopa PDV-a će nam značiti u sniženom obliku. Bili smo razumni, nismo tražili na žestoka pića nego na četiri artikla: pivo, vino, sokovi i kava, to su artikli koji spadaju pod hranu. Ako je situacija takva da smo se oporavili i da je BDP porastao onda je vrijeme”.

Dodala je da su nekoliko puta razgovarali s ministrom Marićem te smatra da je u planu da se PDV na hranu spusti i očekujemo da će do toga doći. “Ministar Marić je svjestan toga koliko nam je teško poslovati i da je ovaj PDV za caffe barove neodrživ”.

Naposljetku je rekla kako nema usporedbe između ove i prošle godine.

“To su dvije totalno različite priče, ali još će nam trebati sljedeća godina da se izvučemo. Mi startamo s velikim zaduženjima i kreditima i porezno rasterećenje je ono što nam treba”.

Komentari