UDRUGA LIPA I FOKUS PREDSTAVILI KALKULATOR UKIDANJA PRIREZA ‘Vratit ćemo građanima milijardu kuna’

Davor Huić i Davor Nađi

Saborski zastupnik i predsjednik stranke FOKUS Davor Nađi i predsjednik Udruge poreznih obveznika Lipa Davor Huić predstavili su svoj zajednički projekt- kalkulator ukidanja prireza.

“Lipa se zalaže za niže poreze, manju, jednostavniju i efikasniju državnu administraciju, transparentnost proračuna, smanjenje javnog duga i druge konkretne ciljeve. Budući da se bliže lokalni izbori, sada je trenutak i prilika da birači izvrše pritisak, u smjeru koji oni žele, na izabrane predstavnike. Stoga mi, iz Udruge Lipa pozivamo sve porezne obveznike, ujedno i birače, da na lokalnim izborima izaberu one stranačke opcije, nezavisne liste i kandidate, koji se zalažu za ciljeve koje Lipa promovira”, rekao je Davor Huić, kako piše na stranici Udruge Lipa.

Jedno od važnijih tema na lokalnim izborima je i lokalni prirez, koji je u Gradu Zagrebu najviši u Hrvatskoj i iznosi 18 posto! Program Davora Nađija, kandidata stranke FOKUS za gradonačelnika Zagreba, sadrži upravo stavku ukidanja prireza. Nađi je ujedno i jedini kandidat koji je najavio potpuno ukidanje prireza.

Komentirajući ukidanje prireza, Nađi je rekao: “Ukupni prirez u Zagrebu iznosi oko milijardu kuna. Uštede koje planiramo na rashodovnoj strani proračuna kreću se oko tri milijarde kuna. To je povoljna situacija za ukidanje prireza, financiranje i otplatu dugova koji dolaze na naplatu, obnovu infrastrukture i za neke nove, strateške projekte. Takav pothvat proveli smo u Svetoj Nedjelji i potaknuli i druge gradove, poput Iloka i Gospića na isti proces. Pa, ne vidim razloga zašto se to ne bi moglo provesti i u glavnom gradu Republike Hrvatske”.


Kako bi građanima, ne samo Zagreba već i cijele Hrvatske, približili koliko je prirez, zapravo, uteg za pojedini budžet kućanstva, FOKUS i Udruga Lipa kreirali su zajednički kalkulator ukidanja prireza.

“Kalkulatorom prireza svaki građanin može izračunati koliko će mu više novaca ostati u džepu kada ukinemo prirez. A to za gradski proračun neće biti problem jer je prirez samo 6% gradskih prihoda. S druge strane, bračnom paru s jednim djetetom u prosjeku će ostati 3300 kuna godišnje u džepu, umjesto da taj iznos ode nečijim kumovima”, napominje Nađi.

Kalkulator ukidanja prireza funkcionira na način da osoba upisuje svoju neto plaću, broj djece, uzdržavane osobe i status invaliditeta te bira grad/ općinu i pripadajući im prirez. Kalkulator joj, potom, automatski izračuna točan iznos koliko mjesečno, ali i na godišnjoj razini štedi njeno kućanstvo i daje joj primjere na što bi se mogao potrošiti taj novac, od sportskih i kulturnih događanja pa sve do, recimo, četke za javni toalet, prema cjeniku grada Zagreba.

Ovaj projekt daje uvid u aktualno stanje, no i buduću viziju kućnog budžeta građana, na konkretan i transparentan način. Također, time se jača i financijska pismenost samih građana, kako bi spoznali na koje im sve stavke odlazi zarađeni novac.

Stranka FOKUS je svoj kalkulator ukidanja prireza objavila na svojim internetskim stranicama, gdje se nalazi i detaljnije pojašnjenje na sljedećoj poveznici: https://nadjirjesenje.hr/kalkulator-prireza.

Komentari