Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika: Butković odgovorom zastupniku Spajiću dovodi u pitanje vlastitu vjerodostojnost

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika priopćenjem za medije zahvalila je zastupniku u Hrvatskom saboru, g. Danielu Spajiću što je svojim zastupničkim pitanjem članovima Vlade Republike Hrvatske skrenuo pažnju na problem hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Podsjetimo, tom prilikom g. Spajić je upozorio ministra prometa Olega Butkovića o ograničenjima prometovanja hrvatskih cestovnih prijevoznika preko graničnih prijelaza s Republikom Slovenijom te od Butkovića zatražio pojašnjenje zbog čega ministar četiri mjeseca ne prima predstavnike Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Ministar Butković je u svom odgovoru prozvao g. Spajića i Udrugu hrvatskih cestovnih prijevoznika za iznošenje laži, navodeći pritom da je primio predstavnike Udruge pred desetak dana – i to na sastanak na kojem se raspravljalo o prometovanju teretnih vozila u zimskim uvjetima i radu zimske službe. Nastavno na ministrovo prozivanje saborskog zastupnika i udruge s kojom je svojevremeno razvio kvalitetnu suradnju, dužni smo pojasniti određene navode ministra i pokušaj medijske diskreditacije.

Butković dovodi u pitanje vlastitu vjerodostojnost

Upravo tom izjavom ministar Butković dovodi u pitanje svoju vlastitu vjerodostojnost, jer na izravno pitanje upućeno u jasnom kontekstu odgovara tvrdnjom kako jest održao sastanak, doduše glede nekih potpuno drugačijih tema.



Činjenica jest da je posljednji sastanak na kojem je raspravljano o ograničenjima prometovanja hrvatskih cestovnih prijevoznika preko graničnih prijelaza s Republikom Slovenijom održan 1. srpnja 2020. – dakle pred puna četiri mjeseca. Kroz to razdoblje ministru su upućivane pisane i usmene zamolbe za novi termin sastanka, a kako bi prijevoznici bili izviješteni o razvoju situacije. Pred tjedan dana ministru je ponovno upućena zamolba za termin sastanka i početak konstruktivnog dijaloga.

Na sve te zamolbe ministar se nije očitovao do današnjeg dana, ali je spremno pozvao na sastanak pred desetak dana na temu zimskih uvjeta prometovanja. Tema granica nije ni spomenuta.

U daljnjem izlaganju ministar Butković izbjegavanje konkretnog odgovora na konkretno pitanje pokušava zakamuflirati iznošenjem činjenica za koje smatra da su dovoljan dokaz podrške Ministarstva. Naime, ministar sada već po drugi puta na pitanje o problemima prekograničnog teretnog prometa javno odgovara – prijevoznicima smo dali povrat trošarine, oslobodili smo ih plaćanja CEMT-a, pomogli smo im.

Prijevoznici trpe diskriminaciju već 15 mjeseci

Nameće se zaključak da su prijevoznici dobili sve što su tražili, pa je stoga diskriminacija koju već petnaest mjeseci trpe prijevoznici iz središnje Hrvatske i Slavonije potpuno sporedan problem.

Međutim, ovo stanje je neodrživo i neprihvatljivo. Stoga ponovno javno pozivamo ministra Butkovića na konstruktivan razgovor, poduzimanje konkretnih mjera u pregovorima sa slovenskom stranom i davanje jasnog odgovora na sljedeća pitanja.

Zbog čega se u roku od svega dva mjeseca moglo dogovoriti prometovanje prijevoznika iz pojedinih dijelova Hrvatske (Dalmacija, sjever), dok je ostatak prijevoznika na margini već petnaest mjeseci?

Zbog čega se o nekim drugim temama moglo razgovarati pred desetak dana, a o ovoj gorućoj temi ne možemo razgovarati već četiri mjeseca?

Spajić: Ministar Butković izvrće činjenice u svoju korist i nema sluha ni kompetencije za rješavanje problema u cestovnom prijevozu

Komentari