Udruga Glas poduzetnika: Programom za očuvanje radnih mjesta provodi se diskriminacija poduzetnika

Ilustracija Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Udruga Glas poduzetnika (UGP) smatra da se Programom zadržavanja radnih mjesta za srpanj 2021. provodi diskriminacija, kako među sektorima, tako i među samim tvrtkama, gdje se diskriminiraju tvrtke s obzirom na procijepljenost, kao i poduzetnici koji zbog objektivnih razloga nisu u mogućnosti ispuniti taj uvjet.

Smatraju da je neprimjereno uvjetovati pružanje potpora stupnjem procijepljenosti zaposlenika, pri čemu potporu od 4.000 kuna po radniku, odnosno potporu u stopostotnom iznosu, mogu dobiti samo tvrtke u kojima najmanje 70 posto zaposlenika ima EU digitalne COVID potvrde, dok one s manje od 70 posto EU digitalnih COVID potvrda potpore dobivaju proporcionalno, odnosno u skladu s postotkom cijepljenih zaposlenika, navode u priopćenju.

“Za veliki broj poduzetnika ovakva odluka o dodjeli potpora je neprihvatljiva, te se postavlja pitanje zašto se od poduzetnika kojima je više od godinu dana zabranjen rad ili su im značajno smanjeni poslovni kapaciteti, te samim time ovise o državnim potporama za očuvanje radnih mjesta kako bi opstali, traži znatno veći postotak procijepljenosti od postotka procijepljenosti odraslog stanovništva”.

Naglašavaju kako podržavaju namjeru Ministarstva rada i mirovinskog sustava da mjere za očuvanje radnih mjesta i dalje ostanu na snazi za najugroženjije sektore i poduzetnike s područja na kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom, ali smatraju da i poduzetnici iz drugih krajeva Hrvatske, bez obzira na sektor i mjesto poslovanja, trebaju pomoć od države.


Napominju i da za sljedeće djelatnosti, za koje su potpore bile osigurane u lipnju
2021., u srpnju one više nisu predviđene:

 • Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo – samo biljna i stočarska proizvodnja,
 • lovstvo i uslužne djelatnosti povezane s njima i ribarstvo
 • Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića
 • Ostale uslužne djelatnosti – popravak računala i predmeta za osobnu uporabu i
  kućanstvo i ostale osobne uslužne djelatnosti
 • Prevoditeljske djelatnosti i usluge tumača
 • Izdavačka djelatnost – izdavanje knjiga, periodičnih publikacija i ostale izdavačke
  djelatnosti
 • Mikro-poduzetnici ukoliko nisu prihvatljiva NKD djelatnost

Ističu da je izuzetno bitno da se mjera za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4.000 kuna, zajedno s otpisom pripadajućih poreza i davanja, produlji za sektore koje su naveli, a osobito za poslodavce s manje od deset zaposlenih (mikropoduzetnike) bez obzira na djelatnost, a koji imaju pad prometa od preko 50 posto i u narednom periodu, budući da smatraju da im je potrebno određeno vremensko razdoblje za prilagodbu.

Naime, u objavljenom Programu zadržavanja radnih mjesta za mjesec srpanj 2021. kategorija mikropoduzetnika bez obzira na djelatnost izostavljena je s popisa ciljanih skupina poslodavaca za prijavu na potpore za očuvanja radnih mjesta, pa je opstanak mnogih mikropoduzetnika doveden u pitanje.

“Smatramo da je ključno da Vlada RH i mikropoduzetnicima koji su pretrpjeli i još trpe veliki pad prometa nastavi pružati sigurnost, te da i oni u narednim mjesecima imaju podršku države”.

Apeliraju na Vladu da u ovoj situaciji prepozna važnost produljivanja potpore za mikropoduzetnike, kao i sve ostale poduzetnike čija je djelatnost ugrožena, te da po hitnom postupku ukine novouvedeni kriterij po kojem dodjela potpora ovisi o procijepljenosti zaposlenika, a mikropoduzetnike bez obzira na djelatnost vrati među ciljane skupine poslodavaca te tim potezom barem malo poveća šansu za njihov opstanak.

“Od početka tražimo da nas se pusti da radimo, tražimo prestanak svih ograničavanja i
ono najvažnije, tražimo ključne reforme – smanjivanje poreza i nameta, bolje djelovanje
pravosuđa, digitalizaciju i smanjivanje nabujale birokracije. Da do toga dođe, to bi bile
najznačajnije ekonomske mjere za sve poduzetnike i obrtnike”, rekao je Hrvoje Bujas,
predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Najavljuju i da je, ukoliko se ova molba za promjenom kriterija dobivanja potpora za očuvanje radnih mjesta upućena ministru rada ne uzme u obzir, udruga Glas poduzetnika spremna u suradnji sa svojim odvjetničkim uredom pokrenuti i potrebne pravne radnje, a jedna od opcija je i tužba Ustavnom sudu.

“Nažalost, opet smo svjedoci situacije u kojoj Vlada RH diskriminira poduzetnike na dva načina. Prvi je uvjetovanje cijepljenja za 70 posto zaposlenika, a drugi je isključivanje iz mjera kategorije mikropoduzetnika. Dodatno, vidimo da je Vlada počela diskriminirati zaposlenike i građane na temelju cijepljenosti, te će ovakva situacija rezultirati time da će necijepljeni građani ostati bez posla i biti praktično nezapošljivi, jer niti jedan poslodavac neće željeti riskirati. To će se posebno događati u siromašnijim regijama i dodatno će potaknuti iseljavanje u države EU-a u kojima takve diskriminacije nema”, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge.

Komentari