U očekivanju agresivnog dizanja kamata porastao dolar

Pixabay

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla prošloga tjedna, nakon dva tjedna pada, jer najnoviji pokazatelji daju razloga američkoj središnjoj banci da u rujnu nastaviti s agresivnim dizanjem kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji prati kretanje dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je protekloga tjedna za 0,64 posto, na 106,58 bodova, ojačavši nakon dva tjedna pada. Od početka godine u plusu je za više od 10 posto. Najveći udar prošlotjednog rasta interesa za američku valutu pretrpio je japanski jen, koji je oslabio 1,3 posto prema dolaru, na 134,97 jena za dolar.

Istodobno, euro je oslabio prema dolaru za 0,4 posto, na 1,018 dolara.

– Tečaj dolara slabio je prethodna dva tjedna jer su tržišta vjerovala da će Fed ublažiti zaoštravanje monetarne potike uslijed usporavanja gospodarskog rasta. Međutim, prošloga tjedna brojni su dužnosnici Feda odbacili takva razmišljanja, pušući u isti rog: ‘Nismo završili, očekujte daljnje dizanje kamatnih stopa’, izjavio je Sim Moh Siong, valutni strateg pri Bank of Singapure.



Tome u prilog ide i službeno izvješće američke vlade, objavljeno krajem tjedna, o rastu zapošljavanja u srpnju za 528 tisuća, unatoč recesiji u SAD-u prvom polugodištu. Tempo zapošljavanja je premašio očekivanja, a to je i 19. mjesec zaredom kako zaposlenost u najvećem svjetskom gospodarstvu raste. Stopa nezaposlenost spustila se s 3,6 posto na predpandemijsku razinu od 3,5 posto.

Podsjetimo, Fed je u srpnju povećao ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, drugi mjesec zaredom, u raspon od 2,25 do 2,50 posto. Povećanje kamata za ukupno 1,5 posto u dva mjeseca predstavlja najagresivnije zaoštravanje monetarne politike od 1990.-ih godina. Fed na taj način nastoji suzbiti inflaciju, koja se trenutno kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, iznad 9 posto.

Sve oči uprte na podatak o inflaciji

U uvjetima agresivnog podizanja kamatnih stopa, dolar nosi veći prinos u odnosu na ostale valute, stoga raste potražnja investitora za njime. Fokus tržišta usmjerava se sada na podatak o inflaciji, koji će biti objavljen idućega tjedna. Tržišni sudionici procjenjuju da je godišnja stopa rasta potrošačkih cijena u srpnju u SAD-u iznosila 8,7 posto, nakon skoka od 9,1 posto u lipnju.

Taj podatak trebao bi pokazati je li Fed uspješan u svojim nastojanjima da suzbije inflaciju agresivnim podizanjem troškova zaduživanja te kakvi su izgledi da početkom iduće godine zaustavi ciklus zaošttravanja monetarne politike.

Komentari