U Hrvatsku počele stizati prve pošiljke novčanica eura

Ilustracija/Pixabay

Prve pošiljke novčanica eura počele su stizati u Hrvatsku, do kraja godine ukupno će ih doći 350 tona. U kovnici novca u našoj zemlji ove će se godine iskovati 420 milijuna hrvatskih eurokovanica, a iduće još 210 milijuna komada. U HNB-u se “bruse” posljednji detalji predopskrbe banaka koje će eure dostaviti svim ostalim poslovnim subjektima.

Velike količine eura iz HNB-ovih trezora razvozit će se po cijeloj Hrvatskoj, u 8 gotovinskih centara, odakle će se dalje opskrbljivati sve banke – kažu u HNB-u. A to je sigurnosno-logistički iznimno zahtjevan posao.

– Gotov novac Hrvatska narodna banka će prevoziti sa svojim specijalnim blindiranim vozilima, a kovani novac također možemo voziti ili sa svojim blindiranim vozilima ili u neobilježenim vozilima, naglasio je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Banke mogu od listopada početi s opskrbom trgovina i tvrtki; od 1. prosinca početne pakete eurokovanica moći će kupovati i građani.



– Građani će ih moći kupiti za protuvrijednost od 100 kuna pri čemu će dobiti 13,28 eura u 33 različite eurokovanice. Poslovni subjekti će moći dobiti paket od 145,50 eura koji će činiti 525 eurokovanica različitih apoena, rekao je Dario Gabrić, glasnogovornik Erste banke.

Prva dva tjedna od uvođenja eura građani će i dalje moći plaćati kunama, a ostatak će im se vraćati u eurima, što će dodatno opteretiti trgovce.

– Djelatnici koji rade na blagajnama nisu toliko vični u tim svim preračunavanjima, snalaženjima, tako da bit će nekih problema, ali mislim da ćemo to sve prevladati, istaknuo je Mirko Budimir, dopredsjednik Udruge trgovine HUP-a.

Zbog prilagodbe bankomata na novčanice eura, dio uređaja bit će izvan uporabe potkraj prosinca i početkom siječnja.

– Od 15.prosinca do 15. siječnja neće biti naplate naknade za podizanje gotovog novca na bankomatima drugih banaka, što će našim građanima strahovito olakšati opskrbu eurom jer neće morati tražiti svoju banku, već će se moći opskrbiti na bilo kojem bankomatu, rekao je Mavriček.

Građani će kune moći besplatno zamijeniti eurima tijekom cijele iduće godine u svim bankama, poštama i Fini. Nakon toga, kovanice će se besplatno moći zamijeniti još dvije godine u HNB-u, dok će se novčanice moći mijenjati neograničeno dugo.

Komentari