U Hrvatskoj ove godine zrakoplovom se putovalo 9.7 milijuna puta: 8 posto više nego lani

Cropix

Hrvatske zračne luke ukupno su u devet mjeseci ove godine zabilježile 9,7 milijuna putnika ili 8 posto više nego u istom razdoblju 2018., a porast broja putnika ostvaren je i u mjesecu rujnu, i to za 4,2 posto na 1,5 milijuna putnika, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Povećan je i broj operacija zrakoplova, i to za 4,2 posto, na 108,5 tisuća tih operacija, dok ih je samo u rujnu bilo 1,3 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu ili 15,2 tisuće.

Od ukupnih 1,5 milijuna putnika na svim zračnim lukama u rujnu, najviše ili 467,5 tisuća bilo je u zračnoj luci Split, koja je time u porastu od 3,2 posto, a sa tek nešto manje putnika ili 403 tisuće zračna luka Dubrovnik je u plusu od 5,1 posto.

Zagrebačka zračna luka u rujnu je uslužila gotovo 348 tisuća putnika ili 1,3 posto više, dok je zračna luka Pula sa 123 tisuće putnika na razini lanjskog rujna.

Sa 113,7 tisuća putnika slijedi zračna luka Zadar, koja time u rujnu ima i najveći porast broja putnika među svim lukama, od 25,6 posto, a važnijim povećanjem od 11,1 posto može se pohvaliti i zračna luka Rijeka, sa 30,5 tisuća putnika.

Za zračnu luku Osijek rujan je donio nastavak negativnog trenda iz ove godine, jer je sa nešto malo više od 4500 putnika u velikom minusu, od čak 35,1 posto u odnosu na rujan 2018.

Nešto malo veći pad, od 38,7 posto, zabilježila je u rujnu i zračna luka Brač sa nešto malo više od četiri tisuće putnika, ali kako je to sezonska i jedina veća otočna luka to je i očekivano nakon ljetnih porasta prometa na toj luci.

Najmanja zračna luka u Hrvatskoj, na otoku Mali Lošinj, koja može primiti samo male zrakoplove, u rujnu je bilo 411 putnika ili 6,6 posto manje nego u rujnu 2018.

Zemlje iz kojih je u hrvatske zračne luke u rujnu dolazilo najviše putnika ili top deset predvode Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, a potom slijede Francuska, Švedska, Nizozemska, Austrija, Italija, Španjolska, Irska i Švicarska, pri čemu je iz četiri od tih zemalja, Švedske, Austrije, Španjolske i Švicarske doletjelo manje putnika, a iz ostalih zemalja više nego u rujnu prošle godine.

Komentari