Trgovci se protive zabrani rada nedjeljom ‘Prvo treba postrožiti Zakon o radu’

Ilustracija Foto: flickr.com

Zabrana rada trgovina nedjeljom uvodi se prema odluci Vlade, odnosno prema novom prijedlogu dozvoljeno je raditi 16 nedjelja u godini po izboru. 

“Benzinske postaje, kiosci i pekare prodaju većinu artikala kao i jedan mali prehambeni dućan, i vjerojatno će nedjeljom moći raditi. Ja bih odmah pristala da ne radimo nedjeljom i blagdanom, ali da zakon bude apsolutno jednak za sve”, poručila je Ines Bukovac, vlasnice više malih prehrambenih trgovina ‘Valentin’ u Gorskom kotaru, koja u Delnicama i drugim goranskim naseljima zapošljava čak 45 djelatnika.

Dodaje kako postoje i druge djelatnosti, koje nisu nužne poput liječnika, vatrogasaca i drugih, a kojima se nedjeljom dopušta raditi, dodaje. Najvažnije od svega je, zaključuje, da trgovci ne bi nedjeljom samoinicijativno ni radili, da baš na taj dan i mnogi pobornici zabrane rada ne idu u kupovinu.

Od zabrane će opet biti izuzeti kolodvorski dućani, oni u zračnim i trajektnim lukama, u bolnicama, kao i na zaštićenim područjima prirode, kako neslužbeno doznaje 24 sata.



‘Ako bude zatvaranja, nek’ zatvore sve ili nikog’

“Nemoguće je pronaći rješenje koje neće nekome pogodovati, a druge dovesti u nepovoljan položaj. Rješenje je bolje plaćen rad trgovcima nedjeljom, po Zakonu o radu, i njegova kontrola. Ako bude zatvaranja, nek’ zatvore sve ili nikog”, smatra Mladena Malte, predsjednika Ceha trgovine pri Obrtničkoj komori.

Predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić navodi da Zakon o radu nije rješenje ovog problema, jer problem nije samo plaćanje, nego i nedjelja kao željeni slobodni dan trgovkinjama. Inspektorat kontrolira samo isplaćuje li se minimalna plaća, ne i dodaci na rad, pa radniku preostaje samo tužiti poslodavca, dodaje.

Osim toga, Zakon o radu ne kaže koliki bonus na nedjelju mora biti, samo da se taj rad mora platiti više. Stoga to može biti i svega dvije lipe po satu, a granskog kolektivnog ugovora koji bi to točno definirao, nema od 2013. Dotad se nedjelja plaćala 35 posto više nego drugi dani u tjednu. U maloprodaji radi 114.000 ljudi, od kojih su 82.000 žene, a prosječna je plaća prodavača 4.100 kuna netto.

Prema neslužbenim informacijama, postoje prijedlozi koalicijskih partnera Vladi da se dopusti raditi malim trgovinama u kojima će kupce nedjeljom posluživati samo njihovi vlasnici odnosno članovi obitelji vlasnika, no Vlada se zasad o tome nije izjasnila.

“I to je onda isto izuzetak, nepravda. Mogući izuzeci poput benzinskih općenito sad već prodaju sve osim kruha, mlijeka i jaja, možda već i to”, zaključuje Ines Bukovac, dodajući svoje geslo da je ‘dućan lako otvoriti, ali je umjetnost održati ga otvorenim’.

Za rad nedjeljom radnice plaća 50 posto više, i toga se drži. Nevjerojatno joj je, dodaje, da se zabrana uvodi u krizi.

‘U sezoni je nedjelja jako bitna’

Predsjednik Ceha trgovaca Mladen Malta ističe kako je u sezoni nedjelja jako bitna, “no tih će 16 radnih biti nedovoljno da se nadoknadi gubitak u ostatku godine, zimi najviše. I opet će pasti na Ustavnom sudu”.

Nekim, neprehrambenim trgovinama, nedjelja nosi i 20 posto prihoda, jer je to jedini dan, pored subote, kad određeni dio ljudi stigne ići u traženje i kupovinu novog namještaja, bijele tehnike i slično.

Komentari