TREBA LI NEŠTO VIŠE? Pjenušci, edukacija i glazba – idealan doručak u vinogradu!

Foto: Julio Frangen

Pjenušavi doručak Erdutskoga vinogorja nedavno je održan u vinogradima Siber, kao dio već renomiranog projekta Wine&Bike Tour Erdut koji se uspješno održava od 2014., spajajući vino, glazbu, sport i umjetnost.

Na doručku su se posjetiteljima predstavile vinarije Siber, Erdutski vinogradi, Brzica, Antunović i premijerno ove godine – vinarija Royal Hill.

Doručak su pripremili i posluživali učenici Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek stoga je i ovaj doručak, uz plešivički i srijemski, promovirao ugostiteljska zanimanja, znanja i vještine učenika i dodatno ih motivirao da nastave učiti za ova važna zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Foto: Julio Frangen

Na bogatom se stolu našlo mnogo slasnih zalogaja uz poznate slavonske nareske i suhomesnate proizvode Ravlić.



Posebna atrakcija ove godine bila je ledena skulptura tvrtke IceProduct iz Osijeka, uz koju su bili nezaobilazni “selfiji” svih nazočnih. Partner događaja je TZ Osječko-baranske županije, koja se posebno potrudila ukrasiti lokacije u vinogradu biranim detaljima, jedinstvenim skulpturama od slame i angažmanom DJ Dade, čija je glazba bila savršeno uklopljena u događaj.

Pjenušava vina točila su se na početku događaja uz slavonski doručak, uz posebnu radionicu koju su održali domaćin Mladen Siber i Marija Vukelić, organizatorica ovoga događanja.

Foto: Julio Frangen

Tom su prigodom gosti mogli saznati kojim se različitim metodama može napraviti pjenušac i kušati na licu mjesta popularni pét nat vinarije Siber (fr. pétillant naturel – prirodno pjenušavo vino), saznati što znači degoržiranje (fr. dégorgement) – uz kušanje “nedegoržiranog”, mutnog pjenušaca (u etapi dozrijevanja).

Foto: Julio Frangen

Kao i u prijašnjim izdanjima pjenušavih doručaka na programu je bio “En primeur Erduta”: vinarija Brzica predstavila je svoj, tek napunjeni Merlot 2014, vinarija Antunović – novu Graševinu Tradition Grande Selection 2017, nasljednicu poznate Graševine Premium, čija je berba 2013. osvojila platinastu nagradu na natjecanju Decanter; Erdutski vinogradi predstavili su Vrhunsku Graševinu 2020, vinarija Royal Hill – Blanc de noir 2020 (mirno vino), a vinarija Siber – crno aromatizirano slatko vino od cabernet sauvignona – Sibernet.

Komentari