Tramišak: Plan oporavka već je započet, očekujemo 200 milijuna

Screenshot

U N1 studiju uživo gostovala je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak koja se pohvalila dobrim rezultatima za razdoblje 2014.-2020.

„99,2 posto je ugovoreno, a svaki od EU projekata ima procedure, prvi korak je pripremiti i ugovoriti sredstva, tijek provedbe je 2-3 godine, mnogi su u završetku, očekujemo 3 do 4 milijarde do kraja godine verificirati i da ćemo biti na 47 do 50 posto isplaćenog“, poručila je Nataša Tramišak.

Prvi korak je napravljen, poručila je, dok je drugi korak pojednostavljenje procedura i ubrzavanje odobravanja troškova.

„Nedostaje ljudi u sustavu kontrole postupaka javne nabave, to kadrovski moramo pojačati dok kraja ove i početkom iduće godine. Nećemo odmah ići u nova zapošljavanja nego iz već postojećih zaposlenika, no važno je reći da ukoliko dođe do novih zapošljavanja, 85 posto sredstava je iz fondova EU, 15 posto je samo iz državnog proračuna“, istaknula je.



Sada je pred nama novo programsko razdoblje za sedam godina, za koje su se, tvrdi ministrica, jako dobro pripremili.

„Znamo što je bilo traženo, gdje je bilo najviše prijava, to ćemo opet predvidjeti i ojačati, a bitni su i regionalni operativni programi. Recimo panonska regija od 2021. imat će povećano sufinanciranje, ne više maksimalno 45 posto nego 55 do 75 posto potpore za proizvodne investicije i opremu“, napomenula je.

Od projekata je posebno istaknula digitalizaciju sustava obrazovanja, širokopojasnu infrastrukturu, velike projekte digitalizacije.

„Za korisnike ja vrlo bitno da odmah krenu s radom nakon što su dobili ugovor, ako oni kasne ne možemo ni mi dalje, komunikacija je ključna“, rekla je i ponovila da je programiranje ključ.

Podsjetila je da HAMAG BICRO ima otvoren poziv za kredite za likvidnost, sada iz programa oporvaka očekujemo 200 milijuna do kraja godine.

„Što se tiče reformi koje EU traži, one su već započete, kreira se nacionalni plan reformi i plan oporavka“, poručila je za N1 uz zaključak da su svi u Vladi tim Andreja Plenkovića, te da imaju odličan plan za što brži izlazak iz krize.

Komentari