Teška godina za domaću poljoprivredu, pandemija izazvala snažne potrese na tržištu mesa i mlijeka

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Gotovo 200 milijuna kuna osigurano je iz rebalansa državnog proračuna za COVID mjeru u sektoru stočarske proizvodnje. Pandemija je izazvala snažne potrese na tržištu mlijeka i mesa pa poljoprivrednici svaku pomoć pozdravljaju. Od resorne ministrice u Požegi su zatražili i konkretniju pomoć u sektoru voćarstva.

Teška je ovo godina za domaću poljoprivredu. Cijene repromaterijala u jesenskoj sjetvi, žale se ratari resornoj ministrici, otišle su u nebo. Još teže je stočarima koji su teško pogođeni poremećajima na tržištu mlijeka i mesa izazvanima dugotrajnom pandemijom. Država je intervenirala COVID mjerom od dvjestotinjak milijuna kuna, prenosi Hrt.hr.

– Nenormalne su cijene rasta ratarskih kultura, svakako pozdravljamo ovu mjeru jer je svaka pomoć dobrodošla da se spasi ono malo ljudi koji se još bave stočarstvom, rekao je Mario Glavaš iz Udruge poljoprivrednika “Ledina”.

Tijekom sastanka u Požegi s poljoprivrednim proizvođačima na dnevnom redu našla se i isplata pomoći stradalima u katastrofalnoj tuči početkom srpnja. Podsjetimo, šteta na urodu bila je stopostotna pa je intervenirati morala i Vlada.



– Meni se čini, s obzirom na konačnu procjenu štete, da je ova mjera od dvadeset milijuna kuna u ovom trenutku bila i bit će od prilične pomoći, naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Tko će dobiti potporu, znat će se idući tjedan.

– Objavit će se liste sa svim iznosima koji će biti doznačeni poljoprivrednicima. Dakle, isplate idu najkasnije do kraja ovoga mjeseca, istaknula je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Među njima su i voćari. I to mali, koji ionako teško plasiraju svoj proizvod. Bez udruživanja ne mogu biti konkurentni.

– Hladnjače su nam prijeko potrebne, ovako mali i usitnjeni da nastupamo u trgovačkim lancima je nemoguće, ne možemo postići nikakvu cijenu, rekao je Ferdinand Novak iz Udruge voćara i vinogradara Kaptola.

Pa ih Ministarstvo potiče na udruživanje u proizvodne organizacije. Udruženi imaju pravo na europske potpore, ali i gradnju hladnjača europskim novcem.

Komentari