Tehnološki sektor ponovno pritisnuo Wall Street, Nasdaq od početka rujna pao više od 10 posto

Pixabay

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 pao drugi dan zaredom, kao i Nasdaq indeks, što je posljedica daljnje korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, ali i slabih pokazatelja s američkog tržišta rada.

Dow Jones pao je 130 bodova ili 0,47 posto, na 27.901 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,84 posto, na 3.357 bodova, a Nasdaq indeks 1,27 posto, na 10.910 bodova.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a među najvećim gubitnicima ponovno je bio tehnološki sektor, s padom od 0,8 posto.

Pritom je cijena dionice Amazon.coma skliznula 2,3, a Applea 1,6 posto.

Zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora, indeksi su posljednjih mjeseci nadoknadili sve gubitke od ožujka, kada su cijene dionica oštro pale zbog izbijanja koronakrize.

Krajem kolovoza S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine.

No, u posljednja dva tjedna na snazi je korekcija cijena u tehnološkom sektoru, pa je Nasdaq indeks, koji je pun tih dionica, od početka rujna pao više od 10 posto ispod svoje rekordne razine, zaronivši u područje korekcije.

“Oporavak tržišta od ožujka bio je sjajan, a predvodilo ga je nekoliko tehnoloških divova. Te su dionica snažno porasle i u zadnjem tjednu kolovoza, pa je bilo razumno za očekivati da će uslijediti povlačenje zarade s tržišta i korekcija cijena”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Ulagače zabrinjava i spori oporavak američkog tržišta rada. Jučer je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao, no broj Amerikanaca bez posla i dalje je vrlo visok.

Visoka nezaposlenost znači i manju potrošnju, a kako je osobna potrošnja glavni pokretač američkog gospodarstva, oporavak od koronakrize mogao bi biti dulji nego što su se ulagači nadali.

U srijedu je američka središnja banka poručila da će još dulje vrijeme zadržati ključne kamatne stope na niskim razinama, blizu nule.

Najave popustljive monetarne politike obično pozitivno utječu na tržišta dionica, no ovoga puta to nije bio slučaj.

“Ulagači vole kada Fed smanji kamate jer je to dobro za tržište. No, ako Fed kaže da kamate mora dulje vrijeme držati niske, ulagači se pitaju nije li gospodarstvo u lošijem stanju nego što se mislilo”, kaže Dollarhide.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 posto, na 6.049 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,36 posto, na 13.208 bodova, a pariški CAC 0,69 posto, na 5.039 bodova.

Komentari