Tehnološki sektor ponovno pogurao Wall Street do novih rekorda

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 215 boda ili 0,76 posto, na 28.645 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,75 posto, na rekordnih 3.526 bodova, a Nasdaq indeks 1,39 posto, na rekordnih 11.939 bodova.

Novi rekordi na Wall Streetu zahvaljuje se daljnjem jačanju tehnološkog sektora. Među ostalim, cijena dionice Applea porasla je oko 4 posto, dan nakon ‘stock splita’ i nakon vijesti da je kompanija zatražila dobavljače da idućih mjeseci proizvedu najmanje 75 milijuna 5G iPhonea.

Niža cijena dionice Applea nakon podjele dionice prihvatljivija je malim ulagačima, kažu analitičari.

Cijena dionice Zoom Video Communicationsa skočila je, pak, 40 posto, nakon što je ta kompanija za video konferencije povećala procjene prihoda za više od 30 posto. Stoga je, zajedno s rastom cijene Amazon.coma, dala najveći doprinos rastu Nasdaq indeksa.

Tehnološke kompanije imaju koristi od rada ljudi od kuće za vrijeme pandemije koronavirusa, kao i od niskih kamatnih stopa, kaže Greg Boutle, direktor u banci BNP Paribas.

“Tržište je trenutno u pozitivnom zamahu, a ako imate dobre gospodarske pokazatelje i bilo što s političke scene što ukazuje na mogući kompromis, to je konstruktivno za tržište”, kaže Boutle.

Tako su ulagače ohrabrile vijesti da bi se u Kongresu uskoro mogli nastaviti pregovori između republikanskih i demokratskih zastupnika o novim fiskalnim poticajima.

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak da je tvornička aktivnost u SAD-u porasla peti mjesec zaredom, pri čemu je indeks aktivnosti dosegnuo 56 bodova, najvišu razinu od kraja 2018. godine.

Jučer objavljeni podaci o rastu tih aktivnosti i u Kini te Europi ukazuju na daljnji oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks dosegnuo je novu rekordnu razinu, pa je sada oko 4 posto iznad svog rekorda od prije pandemije.

Nasdaq indeks je, pak, gotovo 22 posto iznad svoje rekordne razine prije pandemije, dok je Dow Jones oko 3 posto ispod svoje rekordne razine.

No, neki analitičari upozoravaju da bi idućih mjeseci tržište mogla zahvatiti nesigurnost zbog predstojećih predsjedničkih izbora, a trenutno Donald Trump zaostaje u anketama za kandidatom Demokratske stranke Joe Bidenom.

“I dalje je puno nesigurnosti u vezi pandemije, kao i predsjedničkih izbora. Što ćemo se više približavati izborima, te će biti veća volatilnost na tržištu”, kaže Veronica Willis, analitičarka u Wells Fargo Investment Institute.

Premda je američko gospodarstvo u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreću se na rekordnim razinama.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u ožujku ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,70 posto, na 5.862 boda, a pariški CAC 0,18 posto, na 4.938 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,22 posto, na 12.974 boda.

Komentari