Tehnološke tvrtke tuže Facebook i traže Zuckerbergov odlazak

Facebooku boravak na sudu nije ništa novo. Osnivač te najveće društvene mreže, Mark Zuckerberg i njegovi direktori našli su se u nekoliko navrata pred sucima zbog cijelog niza različitih tužbi. Neke su dobili, neke izgubili, ali nijedna nije pretjerano utjecala na funkcioniranje Facebooka.

No posljednja u nizu to bi mogla promijeniti. Naime, četiri tehnološke tvrtke tuže Facebook zbog nepoštene konkurencije te traže da Zuckerberg proda svoj većinski udio u tvrtki.

Zanimljivo je da tvrtke koje tuže Facebook baš i nisu poznate široj javnosti, a dvije su čak i bankrotirale pa ne rade. Radi se o sad već bivšoj društvenoj mreži Cir.cl, također bivšoj tvrtki koja se bavila verifikacijom identiteta Beehive Biometric, aplikaciji za chat Reveal Chat koju je u međuvremenu kupio servis Rhapsody te pružatelju financijskih usluga Lenddo.

Četvorka u tužbi optužuje Facebook za “najbezobrazniji plan za borbu protiv konkurencije” tijekom proteklih 10 godina.



Tvrde kako je posljedica tog plana “stjecanje najvećeg nezakonitog monopola u povijesti SAD-a”. Stoga zahtijevaju da Zuckerberg napusti kontroliranje kompanije i proda svoj udio u njoj.

Tužitelji također navode kako bi integracija Instagrama i WhatsAppa u istu platformu dodatno otežalo korisnicima napuštanje Facebooka i odlazak na neku alternativnu društvenu mrežu. Uvjereni su da bi to dovelo do potpunog uništavanja bilo kakve konkurencije Facebooku.

Hoće li ova tužba zaista i zaživjeti na sudu, tek treba vidjeti, jer suci još nisu donijeli odluku. No Facebook se već nalazi na udaru nekoliko službenih istraga državnih tijela zbog svojih nepoštenih poslovnih praksi. Ako neka od tih istraga završi tužbom, to će sigurno ići na ruku ranije spomenutoj četvorki, prenosi Zimo.hr.

Komentari