‘TAKVE STVARI NEĆU DOPUŠTATI’ Filipović: Poništio sam natječaj za nabavu kukuruza. To nije bilo normalno

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ravnateljstvo za robne zalihe raspisalo je natječaj za nabavu čak 75 milijuna kilograma kukuruza, a ministar Davor Filipović danas je rekao da će taj natječaj biti poništen.

Natječaj je objavljen u elektroničkom oglasniku javne nabave, a rok za dostavu ponuda bio je u petak, objavio je portal Danica.hr.

Procijenjena vrijednost nabave je 230 milijuna kuna bez PDV-a, što znači da je država kilogram kukuruza spremna platiti čak 3.06 kuna. Tržišni informacijski sustav Ministarstva poljoprivrede otkriva kako je prosječna cijena na domaćem tržištu protekli tjedan iznosila oko 2.40 kuna. Ministarstvo gospodarstva, dakle, za kukuruz želi platiti čak 25 posto više.

Na natječaj je stigla samo jedna ponuda, ona Veterinarske stanice Vetam iz Osijeka koja je tamošnjoj javnosti poznatija po šinteraju, odnosno zbrinjavanju pasa lutalica po Slavoniji i Baranji.



Filipovićevom ministarstvu jučer sve bilo ok, danas poništio natječaj
Index je upitao Filipovićevo ministarstvo te su nam odgovorili kako je s natječajem sve u redu.

“Ravnateljstvo za robne zalihe u konkretnom slučaju provodi otvoreni postupak koji je transparentan postupak javne nabave na koji se poduzeće Vetam nije javilo samostalno, nego u sklopu zajednice ponuditelja”, stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva.

Filipović je danas okrenuo ploču, natječaj je poništio i dodao da takve stvari više neće dopuštati.

“Poništio sam natječaj za nabavu kukuruza vrijedan 230 milijuna kuna. Nije normalno da se za posao takve vrijednosti javi samo jedan ponuditelj i da država kupuje po 30% većoj cijeni od tržišne. Zatražio sam očitovanja, a želim jasno reći – takve stvari neću dopuštati”, napisao je večeras na Twitteru ministar.

Komentari