Svjetske burze porasle, čekaju se nove poticajne mjere

Flickr

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, nakon pada tjedan dana prije, jer su ulagači optimistični zbog cjepiva protiv covida-19 i jer očekuju nove gospodarske poticaje.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,4 posto, na 30.179 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, na 3.709 bodova, a Nasdaq indeks 3,1 posto, na 12.755 bodova.

Tijekom tjedna ti su indeksi dosegnuli nove rekordne razine, zahvaljujući optimizmu ulagača jer očekuju da će republikanci i demokrati u američkom Kongresu konačno usuglasiti novi paket fiskalnih poticaja o kojemu pregovaraju već mjesecima.

Iz Kongresa stižu poruke da je dogovor o paketu poticaja od oko 900 milijardi dolara, koji među ostalim uključuje čekove od 600 do 700 dolara za one koji su u koronakrizi ostali bez posla, vrlo blizu.



A da su poticaji gospodarstvu potrebni, pokazuju svi posljednji podaci

Prošloga je tjedna objavljeno da je u studenom promet u trgovini na malo u SAD-u pao više nego što se očekivalo, dok je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prethodnoga tjedna neočekivano porastao.

Posljedica je to usporavanja oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize jer su posljednjih tjedana mnoge savezne države ponovno uvele restriktivne mjere kako bi zaustavile širenja koronavirusa.

Od tog je virusa u SAD-u dosad umrlo oko 310.000 ljudi, a zbog krize su milijuni ostali bez posla.

“Tržište ovih dana pokreću očekivanja da će biti postignut dogovor o poticajnim mjerama”, kaže Ryan Giannotto, direktor u tvrtki GraniteShares.

Podršku tržištu pruža i početak cijepljenja protiv covida-19 u SAD-u, što podržava nade ulagača da će se gospodarska aktivnost uskoro normalizirati, a gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize.

Unatoč pandemiji, koja je izazvala pad gospodarstva i zarada većine kompanija, svi burzovni indeksi na Wall Streetu ove su godine snažno porasli i kreću se na najvišim razinama u povijesti.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 15 posto

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 posto, na 6.529 bodova, no frankfurtski DAX skočio je 3,9 posto, na 13.630 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 5.527 bodova.

Podršku tržištima pružaju najave da bi uskoro moglo početi cijepljenje protiv covida-19 u europskim državama.

S druge strane, ulagači su oprezni jer nema napretka u pregovorima između Europske unije i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita. Ako se dogovor ne postigne, oba bi gospodarstva mogla pretrpjeti velike štete.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 0,4 posto, na 26.763 boda.

Komentari