Svjetske burze pale zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer su ulagači odlučili povući dio zarade, s obzirom da su tržišta posljednjih mjeseci snažno porasla, dok je oporavak gospodarstava sporiji nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones pao 1,8 posto, na 28.133 boda, dok je S&P 500 skliznuo 2,3 posto, na 3.426 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 posto, na 11.313 bodova.

Sve do srijede S&P 500 i Nasdaq indeks dosezali su iz dana u dan nove rekordne razine, no u četvrtak su ti indeksi potonuli više od 3,5 posto, što je bio njihov najveći dnevni pad još od polovice lipnja, a njihovo klizanje nastavilo se i u petak.

To je ponajviše bila posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji je mjesecima predvodio oporavak tržišta.


Samo u četvrtak S&P indeks tehnološkog sektora potonuo je 6 posto, pri čemu su oštro pale cijene dionica Applea, Microsofta, Amazon.coma, Tesle, Nvidie…

Tržište je posljednjih pet mjeseci snažno poraslo s višegodišnjih najnižih razina, na koje je palo u ožujku, zahvaljujući dosad nezabilježenim monetarnim i fiskalnim poticajnim mjerama.

Tako je od ožujka Nasdaq indeks skočio 82 posto, dok su S&P 500 i Dow Jones osvojili oko 60 posto.

Pritom su S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili sve gubitke od izbijanja koronakrize i dosegnuli rekordne razine, premda je američko gospodarstvo u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo.

Čini se da su posljednjih mjeseci ulagači bili previše optimistični.

„Posljednjih mjeseci tržište nije obraćalo pažnju na povećane rizike. Sada smo udaljeni oko 60 dana od predsjedničkih izbora u SAD-u, pa su se ulagači možda malo uplašili. Situacija u gospodarstvu se postupno poboljšava, no ono je i dalje krhko”, kaže Emily Roland, direktorica strategije u tvrtki John Hancock Investment Management.

A da se gospodarstvo postupno oporavlja, ali sporo, ukazuju i svi posljednji podaci.

Aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a porasle su i u kolovozu, no taj se rast usporio u odnosu na prethodne mjesece.

Broj zaposlenih u kolovozu porastao je, pak, za 1,37 milijuna, nakon povećanja za 1,7 milijuna u mjesecu ranije, što je već drugi mjesec zaredom kako se rast broja novozaposlenih usporava.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u ožujku ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

No, već tjednima se postavlja pitanje nije li tržište prebrzo poraslo, s obzirom na situaciju u gospodarstvima.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,6 posto, na 5.799 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,5 posto, na 12.842 boda, a pariški CAC 0,7 posto, na 4.965 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 1,4 posto, na 23.205 bodova.

Komentari