Svjetske burze pale, Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom

Pixabay

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, pri čemu je Wall Street bio na gubitku četvrti tjedan zaredom, jer se ulagači plaše da će drugi val širenja koronavirusa u svijetu usporiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 1,7 posto, na 27.173 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,6 posto, na 3.298 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 1,1 posto, na 10.913 bodova.

Zbog strahovanja od usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize, Dow Jones i S&P 500 indeks pali su četvrti tjedan zaredom, što je njihov najduži niz gubitaka u godinu dana.

Početkom tjedna S&P 500 indeks zaronio je i 10 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute početkom rujna, što znači da je ušao u područje korekcije.



Posljedica je to niza makroekonomskih podataka koji pokazuju da se oporavak američkog gospodarstva usporava.

Tako je, primjerice, objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć zbog nezaposlenosti prošloga tjedna porastao za 4.000 u odnosu na prethodni tjedan, na ukupno 870 tisuća, više nego što su analitičari očekivali.

Zbog toga se ukupan broj nezaposlenih i dalje kreće oko 26 milijuna, što pokazuje da se tržište rada sporo oporavlja od koronakrize.

Visoka nezaposlenost znači i manju potrošnju, a kako je osobna potrošnja glavni pokretač američkog gospodarstva, oporavak od koronakrize mogao bi biti dulji nego što su se ulagači nadali.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell u nekoliko je navrata prošloga tjedna poručio da je Fed spreman uvesti nove monetarne poticajne mjere, ako to bude potrebno, a da bi Kongres trebao donijeti nove fiskalne poticaje.

Potpredsjednik Feda Richard Clarida poručio je, pak, da američko gospodarstvo ostaje u ‘dubokoj rupi’ nezaposlenosti i slabe potražnje. Istaknuo je da Fed neće ni početi razmišljati o povećanju kamata dok inflacija ne dosegne 2 posto.

„Jesmo li precijenili dosadašnji oporavak gospodarstva? Nakon Claridina upozorenja, rekao bih da jesmo. Mislim da je tržište odbijanje gospodarstva od dna protumačilo kao ciklički oporavak, no mislim da to još nije. Mislim da je još puno krvi na ulici, posebice na Main Streetu”, kaže Stephen Innes, strateg u tvrtki AXI.

Ipak, krajem tjedna Wall Street se stabilizirao jer je popustio pritisak na tehnološki sektor, koji je već tjednima u fazi korekcije.

Taj je sektor mjesecima snažno rastao, pa su zbog toga indeksi na Wall Streetu nadoknadili sve gubitke od ožujka, kada su cijene dionica oštro pale zbog izbijanja koronakrize.

Početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine. No, posljednjih je tjedana na snazi korekcija cijena u tehnološkom sektoru i nitko nije siguran da je taj trend završen.

Pozitivno je na tržište krajem tjedna utjecala i vijest da Zastupnički dom Kongresa radi na paketu poticajnih fiskalnih mjera, vrijednom 2.200 milijardi dolara. Predsjednica tog doma Nancy Pelosi poručila je da je spremna pregovarati s Bijelom kućom o tom paketu poticaja.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,75 posto, na 5.842 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,9 posto, na 12.469 bodova, a pariški CAC 5 posto, na 4.729 bodova.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica izgubio je prošloga tjedna 3,6 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od polovice lipnja.

Posljedica je to strahovanja ulagača da će se oporavak gospodarstava od koronakrize usporiti zbog novih restriktivnih mjera za sprječavanje širenja koronavirusa u mnogim europskim zemljama, među ostalim u Francuskoj.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 0,7 posto, na 23.204 boda.

Komentari