SVJETSKA TRŽIŠTA Recesija je prilično velika vjerojatnost. Pitanje je samo kad će početi

Glavni indeksi na američkom Wall Streetu u utorak su se stabilizirali nakon golemih gubitaka u prethodnom danu, odražavajući oprez investitora koji prate štete u globalnom gospodarstvu povezane s brojnim mjerama suzbijanja epidemije koronavirusa.

U 10.03 sati po lokalnom vremenu Dow Jones Industrial Average bio je u minusu 0,69 posto, skliznuvši na 20.050 bodova. S&P 500 bio je pak u plusu od svega 0,08 posto, na 2.387 bodova dok je Nasdaq Composite bio u minusu 0,64 posto, spustivši se na 6.860 bodova.

Neočekivana odluka američke središnje banke da smanji kamatne stope, nadomak nuli, u ponedjeljak je izazvala pad ključnog indeks S&P 500 na najniže razine od kraja 2018., što je bio njegov treći najveći dnevni postotni gubitak u povijesti. Veći pad toga indeksa zabilježen je 1987. i u vrijeme Velike depresije 1929., podsjeća Reuters.

Na otvaranju tržišta tri glavna indeksa bila su u plusu većem od jedan posto, no taj je uzlet ubrzo splasnuo u trgovanju obilježenom velikim oscilacijama.



“U posljednjih nekoliko desetljeća nismo doživjeli takve probleme, koji utječu na sve sektore i kompanije diljem svijeta”, rekao je Randy Frederick, potpredsjednik odjela za trgovanje i izvedenice u tvrtki Charles Schwab.

Vlade u SAD-u i Europi počele su zatvarati restorane i škole i pozvale građane da ostaju kod kuće. Stoga se neki investitori počinju pribojavati da bi kriza mogla prerasti u nešto daleko ozbiljnije od obične recesije, možda u kreditnu krizu ili čak veliku gospodarsku krizu.

“Recesija je prilično velika vjerojatnost. Pitanje je samo kad će početi”, rekao je Frederick.

Tri glavna indeksa na Wall Streetu potonula su oko 30 posto u odnosu na rekordne vrijednosti na zatvaranju dosegnute sredinom veljače, čime je okončan rekordno dug uzlazni trend.

Američki Senat u utorak bi trebao razmotriti zakon o hitnoj pomoći za gospodarstvo koji bi ublažio posljedice koronavirusa u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Najveći pojedinačni gubitnici iz sastava Dow Jonesu bile su dionice McDonald’sa i Boeinga.

Dionice McDonald’sa pale su 7,4 posto, nakon što je odlučio zatvoriti prostore za konzumaciju hrane u mnogim američkim trgovačkim centrima i preusmjeriti se na dostavu i preuzimanje hrane za van.

Boeingove dionice potonule su 9,8 posto nakon što je objavio da pregovara s visokim dužnosnicima Bijele kuće i kongresnicima o kratkoročnoj pomoći za čitav američki sektor zrakoplovstva.

Sedam od 11 sektora u S&P-u bilo je u minusu, predvođeni 2,5-postotnim padom dionica tvrtki u proizvodnji potrošačkih dobara koja ne spadaju među osnovne namirnice. Među najvećim dobitnicima su dionice tvrtki za proizvodnju zaštitnih proizvoda i one osnovnih potrepština, koje su u prosjeku ojačale po dva posto.

Dionice iz zdravstvenog sektora također su bile na dobitku. Pfizerove su ojačale 4,7 posto nakon potpisivanja sporazuma s njemačkom tvrtkom BioNTech SE o sudjelovanju u razvoju mogućeg cjepiva za koronavirus.

Dionice Regeneron Pharmaceuticalsa poskočile su 9,9 posto nakon što je objavio da je pronašao antitijela za borbu protiv novog koronavirusa.

Komentari