SVJETSKA TRŽIŠTA Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli

Pixabay

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, drugi dan zaredom, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu jer ulagači vjeruju da će američki Kongres uskoro prihvatiti nove poticajne gospodarske mjere.

Dow Jones ojačao je 164 boda ili 0,62 posto, na 26.828 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,36 posto, na 3.306 bodova, a Nasdaq indeks 0,35 posto, na rekordan 10.941 bod.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u energetskom sektoru za 2,45 posto zbog snažnog rasta cijena nafte, kao i daljnjem rastu cijene dionice Applea.

Dionica tog tehnološkog diva poskupila je šesti dan zaredom, za 0,7 posto, jer su ulagači i dalje pod dojmom odličnih kvartalnih poslovnih rezultata Applea, objavljenih prošloga tjedna.

Tako se tržišna vrijednost najveće američke kompanije približila razini od 2.000 milijardi dolara na samo oko 120 milijardi dolara.

Podršku tržištu pružaju i solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija. Od 352 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 83 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

Niska očekivanja

Doduše, očekivanja su niska, pa tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa za otprilike 30 posto manje nego godinu dana prije.

“Ulagači su zadovoljni da je smjer zarada na pravom putu i da su izgledi za 2021. netaknuti. To podržava tržište na ovim razinama”, kaže Lindsey Bell, analitičarka u tvrtki Ally Invest.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu ovih dana usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne 1.000 milijardi dolara, s obzirom da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima ističu.

Chuck Schumer, senator iz redova demokrata, kazao je jučer da se pregovori s Bijelom kućom kreću u pravom smjeru.

U ožujku su zbog izbijanja koronakrize burzovni indeksi oštro pali, no posljednjih mjeseci nadoknadili su veliku većinu gubitaka zahvaljujući dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Tako je Nasdaq indeks jučer dosegnuo novu rekordnu razinu, dok je S&P 500 indeks udaljen od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, samo oko 3 posto.

„Ne očekujem da će burzovni indeksi pasti na niske razine iz ožujka. No, mislim da bi velika korekcija cijena mogla uslijediti kada započnu bankroti kompanija i druga smanjenja vrijednosti kapitala koje središnja banka na može spriječiti”, kaže Mohamed A. El-Erian, ekonomski savjetnik u tvrtki Allianz SE.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,05 posto, na 6.036 bodova, a pariški CAC 0,28 posto, na 4.889 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,36 posto, na 12.600 bodova.

Komentari