SVJETSKA TRŽIŠTA Europske burze nadoknađuju gubitke od prošloga tjedna, ulagači ohrabreni stanjem u Kini i na Wall Streetu

Pixabay

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica znatno porasle, posebice u bankarskom sektoru, pa su burzovni indeksi nadoknadili dio prošlotjednih gubitaka.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 1,4 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo 3,6 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,50 posto, na 5.932 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,95 posto, na 12.712 bodova, a pariški CAC 1,45 posto, na 4.799 bodova.

Europske ulagače ohrabrili su solidni gospodarski pokazatelji iz Kine, objavljeni tijekom vikenda, kao i rast burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak.



Najviše su jutros porasle cijene dionica u bankarskom sektoru, za 3,6 posto.

No, na tržištima ne vlada euforija jer se oporavak najvećih svjetskih gospodarstava usporava zbog drugog vala širenja koronavirusa.

Neke europske zemlje bilježe rekordni broj novooboljelih, primjerice, Francuska i Britanija, zbog čega uvode nove mjere socijalnog ‘lockdowna’.

U SAD-u je, pak, ukupan broj zaraženih premašio 7 milijuna, pri čemu je broj umrlih od covida-19 dosegnuo 200 tisuća, najviše u svijetu.

Prema podacima Reutersa, broj zaraženih u svijetu dosegnuo je 32,88 milijuna, dok je broj umrlih dosegnuo 992.953, pa neke zemlje uvode nove restriktivne mjere, koje će loše utjecati na gospodarstvo.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,7 posto, nakon oštrog pada prošloga tjedna.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,3 posto, na 23.511 bodova.

Komentari