SVJETSKA TRŽIŠTA Dolar oslabio treći tjedan zaredom, euro ojačao

Treći put zaredom pala je vrijednost dolara na svjetskim tržištima, prema košarici valuta. Euro je s druge strane ojačao zahvaljujući naznakama ubrzanja oporavka gospodarstva eurozone od koronakrize.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 0,8 posto, na 90,8080 bodova, najnižu razinu od početka ožujka.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,8 posto, na 107,90 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, za 0,95 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,2095 dolara.


U prvom tromjesečju dolarov indeks porastao je 3,6 posto, no dosad je u travnju izgubio 2,6 posto.

Zahvaljujući nadi ulagača u brži oporavak američkog gospodarstva od pandemije u odnosu na većinu drugih razvijenih gospodarstava u svijetu, ponajprije europskog, početkom godine dolar je znatno ojačao.

Međutim, posljednji podaci pokazuju da se i gospodarstvo eurozone počinje oporavljati, unatoč poteškoćama sa cjepivom i ‘zatvaranju’ niza europskih zemalja kako bi suzbile treći val širenja koronavirusa.

Tako je prošloga tjedna europsku valutu podržao najnoviji preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je nadmašio očekivanja ekonomista i podupro stajalište da oporavak 19-članog gospodarstva ubrzava.

Ukupni PMI, koji obuhvaća proizvodni i uslužni sektor i služi kao dobra smjernica u vezi zdravlja gospodarstva, u travnju je porastao za 0,5 bodova, na 53,7 bodova, najvišu razinu u devet mjeseci, objavila je londonska istraživačka tvrtka Markit.

Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti.

U fokusu tržišta bile su i poruke s redovne sjednice čelnika Europske središnje banke (ECB) o tome da kamate ostaju nepromijenjene na niskim razinama, a da će se pojačati tempo kupnje imovine kako bi se osigurali povoljni uvjeti financiranja koji bi, uz cijepljenje protiv covida-19, trebali poduprijeti oporavak gospodarstva od koronakrize.

Time su prigušena nagađanja investitora da će ECB početi razmatrati postupno smanjenje kupnji obveznica.

Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će, pak, sjednica čelnika američke središnje banke.

Očekuje se da će predsjednik Feda Jerome Powell ponoviti poruke o nastavku vođenja popustljive monetarne politike, unatoč jačanju inflacije, što bi trebalo pritisnuti prinose na američke državne obveznice, a to bi moglo pritisnuti i američku valutu.

“Powell mora ponoviti da će središnja banka nastaviti s krajnje popustljivom monetarnom politikom. Vjerojatno će stoga dolar oslabiti prema jenu, iako je njegov trend u odnosu na druge valute mješovit”, rekao je Masafumi Yamamoto, glavni valutni analitičar u Mizuho Securitiesu.

Komentari