SVJETSKA TRŽIŠTA Burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine

U petak su na Wall Streetu burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer se ulagači nadaju da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor i tako prekinuti carinski rat koji je naštetio cjelokupnom svjetskom gospodarstvu.

Dow Jones ojačao je 0,80 posto, na 28.004 boda, dok je S&P 500 porastao 0,77 posto, na 3.120 bodova, a Nasdaq indeks 0,73 posto, na 8.540 bodova.

Ulagače je ohrabrila izjava Larry Kudlowa, ekonomskog savjetnika Bijele kuće, da su Washington i Peking blizu trgovinskog dogovora. Dodao je da su pregovori konstruktivni, no ni ovaj put nije objavio ništa detaljnije.

I kinesko ministarstvo trgovine poručilo da se vode dubinski razgovori o prvoj fazi trgovinskog sporazuma i da je obustava carina važan uvjet za postizanje sporazuma. To je potaknulo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.



“Rast cijena dionica definitivno se zahvaljuje optimizmu u vezi trgovinskih pregovora. Ako dođe do nekog sporazuma, to bi podiglo raspoloženje investitora, ali i direktora kompanija jer bi se time otklonio veliki dio nesigurnosti”, kaže Jason Pride, direktor u tvrtki Glenmede.

Burzovni se indeksi već danima kreću oko rekordnih razina, zahvaljujući smanjenju kamatnih stopa američke središnje banke, naznakama da je zaustavljeno usporavanje rasta američkog gospodarstva i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija.

Sezona objava rezultata američkih kompanija bliži se kraju, a od onih koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih oko 75 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 0,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,14 posto, na 7.302 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,47 posto, na 13.241 bod, a pariški CAC 0,65 posto, na 5.939 bodova.

Komentari