SVJETSKA TRŽIŠTA Azijski ulagači trguju oprezno, dolar oslabio

Pixabay

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer se na najvećim tržištima, u Kini i Japanu, zbog praznika ne radi, dok je dolar na valutnim tržištima blago oslabio drugi dan zaredom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle oko 0,2 posto, dok su u Južnoj Koreji pale 0,4 posto. Na burzama u Šangaju i Tokiju neće se zbog praznika raditi do srijede.

Podršku tržištima pruža jučerašnji rast Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, zahvaljujući optimizmu u vezi ponovnog ‘otvaranja’ gospodarstava, što bi trebalo ubrzati oporavak od koronakrize.



No, to ipak nije impresioniralo azijske ulagače jer je puno optimizma već ugrađeno u tržišta posljednjih mjeseci, premda širenje koronavirusa u mnogim zemljama, primjerice, Indiji i Brazilu, još nije zauzdano. A to bi moglo usporiti tempo oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.

Uz to, ovoga se tjedna očekuje niz izvješća, koja će pokazati u kakvoj su formi najveća svjetska gospodarstva.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao je jučer na jednom poslovnom skupu kako se američko gospodarstvo oporavlja, ali da još nije ‘izašlo iz šume’.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio drugi dan zaredom, nakon što je prošloga tjedna ojačao 0,5 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,22 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,40 na 109,25 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2055 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2025 dolara.

A cijene su nafte porasle drugi dan zaredom. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,25 posto, na 67,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,3 posto, na 64,65 dolara.

Komentari