SVJETSKA TRŽIŠTA Azijski ulagači i dalje suzdržani, oporavak izvoza spor, dolar slabi

Pixabay

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, a podršku tržištima pružaju novi podaci koji ukazuju na oporavak kineskog gospodarstva od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto, pa se kreće na najvišim razinama od ožujka 2018. godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, a blago su pale i cijene dionica u Hong Kongu. U Australiji su, pak, potonule 1,7 posto, dok su u Šangaju, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 1,1 posto.

Na samom početku trgovanja MSCI indeks blago je pao zbog jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu, no kasnije se oporavio, nakon boljih nego što se očekivalo podataka koji ukazuju na daljnji oporavak kineskog gospodarstva.



Analitička tvrtka Markit izvijestila je da je PMI indeks tvorničke aktivnosti u Kini u kolovozu zabilježio najveći rast u gotovo 10 godina i dosegnuo 53 boda. Pritom su po prvi put ove godine porasle izvozne narudžbe.

„Podaci pokazuju da je oporavak izvoza spor i da će za puni oporavak trebati više vremena nego što su možda neki investitori očekivali. I u rujnu očekujemo da će oporavak biti spor, kao i nadalje dok ne bude razvijeno cjepivo protiv koronavirusa”, kaže Daniel Gerard, strateg u tvrtki State Street Global Markets.

U Australiji su, pak, jutros cijene dionica oštro pale, što je ponajviše posljedica diplomatskih napetosti između Kine i te zemlje.

Dolar oslabio

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta i dalje slabi jer je Fed prošloga tjedna signalizirao da će još dulje vrijeme držati ključne kamatne stope niske.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,03 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,30 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 105,55 na 105,70 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, oslabio, pa je cijena eura dosegnula 1,1995 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1905 dolara.

A nakon jučerašnjeg osjetnijeg pada, cijene su nafte jutros porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,6 posto, na 45,55 dolara, dok je na američkom tržištu porasla 0,5 posto, na 42,82 dolara.

Komentari