SVJETSKA TRŽIŠTA Azijske burze se uskladile s padom Wall Streeta, tehnološki sektor pod pritiskom

Pixabay

Na većini azijskih burzi indeksi su u petak pali, kao i na Wall Streetu dan prije, jer je tehnološki sektor i dalje pod pritiskom i jer su splasnule nade u nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Hong Kongu i Singapuru. Burzovni indeksi u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji pali su, pak, između 0,2 i 0,8 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer su jučer burzovni indeksi na Wall Streetu ponovno pali, već četvrti put u posljednjih pet dana, što je ponajviše posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru.

U srijedu je taj sektor porastao prvi put nakon tri dana pada, no jučer je ponovno završio u minusu. Cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com pale su više od 2,8 posto.

Taj je sektor ove godine predvodio po rastu. S&P indeks tehnološkog sektor porastao je od početka godine oko 24 posto, a cijeli S&P 500 indeks 3,3 posto.

Analitičari kažu da se radi o zdravoj korekciji cijena, no pitanje je koliko dugo će ta korekcija još potrajati.

Premda tom sektoru koronakriza nije nanijela drastične štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan.

Na svjetskim se burzama cijene dionica u odnosu na izglede za profit kreću na najvišim razinama od 2000. godine, uoči ‘dot-com’ krize, pa analitičari pozivaju na oprez.

„Svjetske su burze snažno porasle na temelju očekivanja da će se gospodarstva oporaviti od ‘lockdowna’. No, kako se na sjevernoj hemisferi bliži jesen, postavlja se pitanje hoće li se situacija s koronavirusom pogoršati. S obzirom na to, postavlja se i pitanje jesu li sadašnje valuacije dionica opravdane”, kaže Kozo Koide, ekonomist u tvrtki Asset Management One.

Na spori oporavak od koronakrize ukazuje i jučer objavljeni podatak da je prošloga tjedna inicijalni zahtjev za pomoć nezaposlenima podnijelo oko 880 tisuća Amerikanaca, kao i tjedan dana prije.

To znači da nezaposlenost i dalje ostaje visoka. Neki oblik pomoći za nezaposlene trenutno prima 29,6 milijuna Amerikanaca.

„Očigledno je da su američkom gospodarstvu potrebne dodatne poticajne mjere, no izgledi da uskoro do njih dođe prilično su smanjeni”, piše Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank, u osvrtu na situaciju na tržištima.

Naime, posljednje vijesti govore da je sve manje izgleda da će republikanski i demokratski zastupnici u Kongresu uskoro usuglasiti nove fiskalne mjere za pomoć gospodarstvu u borbi s koronakrizom.

Dolar blago ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,27 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,16 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 106,05 na 106,15 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1835 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1817 dolara.

Jučer je tečaj eura dosegnuo najvišu razinu u tjedan dana, nakon što je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde poručila da ECB pažljivo prati tečaj, ali da to nije alat u monetarnoj politici.

Ulagači su se, naime, plašili da će ECB upozoriti da je jačanje eura prebrzo i presnažno i tako ga verbalno pokušati oslabiti.

Čelnici središnje banke ostavili su na jučerašnjoj sjednici kamatne tope nepromijenjene, kao što se i očekivalo, i blago smanjili procjene pada gospodarstva eurozone u ovoj godini.

Cijene su nafte, pak, jutros pale drugi dan zaredom. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,2 posto, na 39,98 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,1 posto, na 37,30 dolara.

Komentari