‘SVIJET JE NA PRAGU TURBULENTNOG RAZDOBLJA’ Europa će teško nadomjestiti ruski plin

Foto: Ilustracija/Pixabay

Svijet je na pragu „turbulentnog razdoblja” zbog sve tješnje opskrbe ukapljenim plinom, upozorio je čelnik britansko-nizozemskog Shella Ben van Beurden prema izvješću agencije Bloomberg, procijenivši da će Europa teško nadomjestiti ruski plin.

Svijet je suočen s nestašicom prirodnog plina zbog poremećaja u isporukama iz Rusije u SAD i snažne potražnje, potaknute oporavkom gospodarstva od pandemijske krize, piše Bloomberg.

Moskva je u međuvremenu smanjila isporuke plina Europi cjevovodom Sjeverni tok 1 u okruženju pojačanih napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu pa su se europske vlade počele pripremati za potpunu obustavu pošiljki iz Rusije, dodaje američka agencija.

Europa pokušava pronaći zamjenu za ruski plin i razmatra opcije za pojačani uvoz ukapljenog plina.



Šef Shella napominje da Europa iz Rusije plinovodom Sjeverni tok 1 uvozi trećinu plina.

„U Europu će stizati više LNG-a, no hoće li stići dovoljno novih pošiljki LNG-a da se nadoknadi manjak? Mislim da ne”, izjavio je Beurden na skupu u Singapuru.

Europa bi mogla izvući dodatnih čak 50 milijardi kubičnih metara plina godišnje iz kontroverznog plinskog polja Groningen u Nizozemskoj, ali to bi bila zadnja opcija za nizozemsku vladu, rekao je Beurden.

Proizvodnja na tom polju ograničena je već godinama budući da izaziva potrese.

Rezervni su kapaciteti vrlo niski, upozorava šef Shella, a potražnja se još oporavlja.

“Kada se to uzme u obzir, kao i neizvjesnost zbog rata u Ukrajini i sankcija koje bi iz njega mogle proizaći, šanse su velike da je pred nama turbulentnog razdoblja”, zaključuje.

 

Komentari