Švedski gigant za gotovo milijardu kuna preuzima Nanobit

Igor Kralj/PIXSELL

Zagrebačka tvrtka Nanobit postaje dio vodeće svjetske gaming kompanije, švedske Stillfront grupe, transakcije će biti provedena u dvije tranše i njena je ukupna vrijednost do 148 milijuna dolara, objavio je u četvrtak Nanobit.

Kako se navodi u priopćenju, Stillfront će najprije kupiti 78 posto udjela za 100 milijuna američkih dolara, a nakon dvije godine će kupiti ostatak udjela u Nanobitu po cijeni koja će ovisiti o kretanju dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) zagrebačke tvrtke u financijskim godinama 2021. i 2022.

Ukupan iznos koji će Stillfront platiti na kraju transakcije bit će do 148 milijuna dolara (gotovo milijardu kuna), prilagođeno za stanje gotovine, ističu iz Nanobita.

Najavljuju i da će Nanobit nastaviti poslovati kao i do sada, ali u vlasništvu Stillfront grupe. Sjedište ostaje u Zagrebu, a kompanija će i u budućnosti nastaviti ostvarivati ambiciozne razvojne planove, poručuju iz Nanobita.“Jednom od najvećih investicija u povijesti hrvatske ICT industrije, Zagreb je stavljen na svjetsku kartu gaming scene”, navodi se u priopćenju.

Nanobit su prije 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić, koji ističu da je Zagreb danas globalno središte jedne od najbrže rastućih industrija na svijetu.

“Industrija mobilnih igara brzo raste i sve se više globalizira, a ako želimo ostati broj jedan, moramo ići naprijed. Pridruživanjem Stillfront grupi Nanobit dobiva dodatni zamah koji će nam omogućiti nastavak rasta, razvoj novih ambicioznih planova i projekata. Sasvim je prirodno, s obzirom da smo u poziciji da možemo birati strateškog partnera, da odaberemo onog koji se uklapa u našu kulturu i dugoročnu viziju. Sve one kvalitete koje njegujemo interno – poduzetnički duh, samostalnost i inovativnost – vidjeli smo upravo u vodstvu Stillfront grupe”, izjavili su Alan Sumina i Zoran Vučinić.

Ističu i kako se “vesele suradnji s ostalim uspješnim studijima u sastavu Stillfronta, što će dodatno ubrzati razvoj i Nanobita i Stillfront grupe, a naši zaposlenici će imati priliku surađivati s najboljima iz svijeta”.

U priopćenju se prenosi i izjava CEO Stillfronta Jörgena Larssona, koji ističe da se “preuzimanjem talentiranog tima u Nanobitu, Stillfront širi u žanr narativnih lifestyle igara, čime dodatno jača svoj portfelj igara i povećava doseg kod gaming publike”.

Larsson također naglašava kako su Sumina i Vučinić u proteklih 12 godina zajedno sa svojim timom u Nanobitu izgradili impresivan gaming studio s čvrstom nišom u uzbudljivom žanru lifestyle igara, te kako se vesele što ćemo zajedno s njima raditi na tome da podignu kompaniju na višu razinu.

“Osnovni portfelj igara ostvario je impresivan rast tijekom prošle godine, a vidimo i snažan potencijal rasta u budućnosti, uključujući i obećavajuće nove igre koje su u razvoju”, kaže Larsson.

Po podacima iz priopćenja, cijeli proces vodio je tim konzultanata – Latham & Watkins je pravni, a Aream & Co. financijski savjetnik Nanobita, dok je DLA Piper Sweden pravni, a EY financijski savjetnik Stillfronta u toj transakciji.

Stillfront je vodeća free-to-play kompanija koja okuplja 14 gaming studija diljem svijeta. Zapošljava više od 800 zaposlenika, a glavna tržišta su SAD, Njemačka, Bliski istok i sjeverna Afrika te Francuska i Kanada. Sjedište Stillfronta je u Stockholmu, a kompanija je javno izlistana na Nasdaq First North Premier Growth Marketu.

Nanobit je danas sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta, zapošljava 125 visokoobrazovanih zaposlenika te je jedan od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca. Nanobitove igre ukupno su preuzete više od 145 milijuna puta, a na mjesečnoj razini ih igra više od 0 milijuna aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta. Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.

U priopćenju se prenosi i kako najutjecaniji svjetski mediji Nanobit već niz godina svrstavaju na liste najbrže rastućih kompanija Europe. Samo u ovoj godini, Nanobit je lokalizirao svoje igre na čak šest novih jezika i to na njemački, francuski, španjolski, talijanski, ruski i japanski, uz standardni engleski jezik, čime su se probili na više od 15 novih tržišta.

Komentari