SVE SMO BLIŽE Kako izgleda kovanje eurokovanica i tko će to raditi?

Na nedavno održanom sastanku Eurogrupe u Ljubljani potpisan je “Memorandum o razumijevanju” između Europske centralne banke, Hrvatske narodne banke i Europske komisije. O tome je za HRT govorio Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

“Memorandum koji je potpisan ima svoju simboliku i praktičnu stranu. Simboliku jer je to prvi službeni dokument koji je potpisan između triju strana, a praktičnu da dovršimo sve pripreme za pristupanje europodručju. Sada možemo dobiti matrice za zajedničku stranu eurokovanica. To je strana na kojoj su brojke odnosno nominalne vrijednosti. Temeljem njih ćemo moći izraditi alate pomoću kojih se kuju eurokovanice. Tu rješavamo i dio autorskih prava da možemo to otisnuti. Dobivamo i svu tehničku dokumentaciju koja nam je potrebna da bismo mogli zadovoljiti tehničke preduvjete za proizvodnju eura”, rekao je Mavriček.

Dodao je kako će kovanice kovati Hrvatski novčarski zavod.

“Oni su već započeli svoje pripreme, a pravo kovanje euronovčanica se tek može nakon što Vijeće Europske unije donose odluku o pristupanju RH europodručju”, istaknuo je.



Govorio je o tome kako “temeljem sporazuma o razumijevanju možemo izraditi po milijun testnih komada svakog od osam apoena eurokovanica, a možemo testirati kako bismo bili spremni nakon odluke Vijeća iskovati sve potrebne količine eurokovanica”.

Trošak izrade jedne eurokovanice u prosjeku iznosi oko 10 centi.

Što se tiče skladištenja kune koje će se zamjenjivati eurom, Mavriček je rekao kako je od početka uvođenja kune HNB proizveo 2,8 milijardi komada kovanica kuna.

“Kada bi ih poredali jednu pored druge i to okomito, na rub dobili bismo 4500 km kovanica što je od Zagreba do Rijada u Saudijskoj Arabiji. One teže oko 10 tisuća tona kovanica. Temeljem iskustva drugih zemalja očekujemo da će se vratiti oko 35 posto kovanica, odnosno 1,13 milijardi komada kovanica. To je oko 5200 tona što odgovara težini 124 nova zagrebačka tramvaja. Ako šleper može utovariti 20 tona kovanica, govorimo o oko 260 šlepera kovanica kuna”, naglasio je.

Za kovanice eura rekao je da će ih biti manje, ali ne zbog tečaja odnosno omjera približno 7,5:1.

“Postoji metodologija konverzije koju je izradio European Monetary Institute koja počiva na tome da imamo podjednako isti broj kovanica i novčanica koliko smo imali i za nacionalnu valutu. Kad se po toj formuli proračuna dobit ćemo približno isti broj kovanica i novčanica, ali bit će ipak malo manje”, rekao je izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a, objavio je HRT.

 

Komentari