Sud Europske unije na strani Francka u slučaju Mjenice. Evo hoće li utjecati i na kazneni slučaj u Zagrebu

Sud Europske unije odlučio je da je Franck u odnosu na transakcije s mjenicama u slučaju Agrokor ispravno primjenjivao propise kojima je reguliran obračun PDV-a, objavio je Bloomberg. Riječ je o stavu vezano za 15 milijuna kuna težak spor pred Upravnim sudom u Zagrebu u kojem Franck osporava rješenje Porezne uprave.

Sud EU je zaključio da su transakcije oslobođene PDV-a, da se mjenice koje su bile predmet transakcija tretiraju kao “drugi prenosivi instrumenti” u smislu zakona o PDV-u, da nije relevantno je li Franck bio financijska institucija kao ni činjenica da se novčana sredstva stavljena na raspolaganje nisu vraćala Francku, nego faktoring društvima.

Spor iz glavnog postupka i pitanja koja je Upravni sud u Zagrebu uputio Sudu EU utjecat će na položaj svih dobavljača Konzuma koji su se poslovali s Konzumom putem mjenica.

Odluku Suda za N1 su komentirali i u Francku: “Sud Europske unije je prepoznao važnost ovog zahtjeva za rješavanjem prethodnog pitanja koja mu je uputio Upravni sud u Zagrebu, te je iznova potvrdio temeljna načela europskog poreznog prava u vezi s PDV izuzećima – načelo porezne neutralnosti, fokus na gospodarski cilj transakcije te gospodarska i poslovna stvarnost kao osnovni kriterij poreznog tretmana. Prema ovoj presudi, Sud Europske unije je zauzeo shvaćanje da je u odnosu na predmetne transakcije Franck ispravno primjenjivao pravila o oslobođenju od PDV-a. Ne sumnjamo da će ova odluka Suda EU biti od presudnog značenja u nastavku glavnog postupka pred Upravnim sudom u Zagrebu.”



Hoće li ova presuda, kao i konačna odluka Upravnog suda u Zagrebu utjecati i na kazneni slučaj “Mjenice”, tek treba vidjeti.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je kaznene prijave protiv odgovornih osoba u 13 tvrtki dobavljača Agrokora, no ne i protiv odgovornih osoba u faktoring društvima ili npr. bankama. Sud je odbacio sve optužnice, nakon čega je Županijski sud uvažio žalbu državnog odvjetništva i vratio optužnice na ponovno odlučivanje Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Komentari