Što obuhvaćaju pripreme za uvođenje eura?

Hrvatska ima samo još godinu dana do uvođenja eura. U tom razdoblju potrebno je napraviti iznimno mnogo pripremnih radnji, od onih zakonodavnih do zamjene kuna te opskrbe eurskim kovanicama i novčanicama građana i gospodarstva. I dok će se novac na računima zamijeniti automatski u trenutku uvođenja eura, najviše bi posla moglo biti oko golemih količina gotovine koju građani drže kod kuće. Procjenjuje se da ukupni iznos gotovine u Hrvatskoj doseže čak i 40 milijardi kuna.

U travnju ćemo dobiti Zakon o euru, a uz njega trebat će promijeniti čak 46 zakonskih i 70-tak podzakonskih akata. Sredinom godine očekuje se formalna odluka Vijeća Europske unije o ulasku Hrvatske u eurozonu.

– Odmah će stupiti na snagu odredba, odnosno u kratkom roku od par tjedana, govorimo o kolovozu, kada će biti obaveza dualnog iskazivanja cijena, dakle cijene iskazati i u kunama i u eurima. Ta obveza ostat će i nakon formalnog uvođenja eura, zasada minimalno godinu dana, rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

Pripreme u trgovinama iznimno su složene i odnose se na promjene cijelog sustava poslovanja.



– Primarno, označavanja po dućanima, ali i informatike, financija, logistika oko novca… Imat ćemo u nekom trenu i dvije zamjene cijena, i cijelo poslovanje će trebati biti usklađeno ustvari. Formiran je tim, fokusirani smo na to i vjerujemo da će sve biti po planu, ali zahtjevno jest, sigurno, istaknuo je Uroš Kalinić, član Uprave Konzuma za financije i informatiku.

Uz trgovine, i banke će morati tijekom ljeta uvesti dvojno iskazivanje stanja i naknada.

– Dakle sve štediše, ali i korisnici kredita dobit će obavijesti i imati na svojim ekranima koliko je stanje njihovog kredita i u kunama i u eurima po tečaju konverzije, rekao je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.

HNB će iz optjecaja povući milijardu i 100 milijuna kovanica i 500 milijuna novčanica kuna te obaviti predopskrbu banaka eurima. One će zatim opskrbiti Poštu i Finu, a svi zajedno poduzetnike.

– U tu svrhu morat ćemo otkovat veliku količinu novca, morat ćemo posuditi novčanice od drugih središnjih banaka i poslije im vratiti te novčanice i osigurati da te novčanice budu 1.1. u rukama kako poslovnog svijeta tako i građana, rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Građanima se savjetuje da gotovinu koju drže kod kuće na vrijeme polože na bankovne račune.

– Njima će sve što bude 31.12. na računu automatski biti promijenjeno u euro i biti iskazano kao stanje na njihovom europskom računu sa 1.1. Dakle, to bi bilo najjednostavnije, najbezbolnije da se ne radi velika gužva oko same promjene, a od 1.1. će moći na bankomatima ili šalterima dizati eure, kazao je Adrović.

Prva dva tjedna od uvođenja eura, građani će još moći u trgovinama plaćati kunama. Šest mjeseci banke će ih mijenjati bez naknade, a zatim još šest mjeseci uz naknadu za gotovinsku zamjenu. Nakon toga, kune će se moći besplatno mijenjati u HNB-u. Zamjena kovanica trajat će ukupno tri godine, a novčanica neograničeno.

Komentari