Stari tekst Poslovnog dnevnika iz 2008. postao popularan, i tada je HSLS predlagao ukidanje obvezne članarine za HKG

Na društvenim mrežama počeo se dijeliti jedan stari tekst iz Poslovnog dnevnika, objavljen još 2008. godine. Pod naslovom ‘Bez obveze plaćanja HGK kroz tri godine’, objavljeni su veliki planovi za reformu Hrvatske gospodarske komore koju će uskoro provesti HDZ-ova vlada, i to prema prijedlogu “koji je pripremio HSLS”.

Ovako s odmakom, 13 godina kasnije, plan zvuči zabavno osobito zbog HSLS-ovog Darija Hrebaka koji se ovih dana silno trudi negirati činjenicu da zbog koalicije s HDZ-om nije htio podržati aktualni prijedlog za ukidanje obveznih članarina u HGK.

‘To je protivno nacionalnim interesima’

Prije 13 godina, vladajući su govorili slično kao danas, o postupnoj reformi. “Plan je da se Komora reorganizira postupno, kroz tri godine. Obvezne članarine koje plaćaju po sili zakona sva poduzeća za trećinu bi se prema tom prijedlogu svake godine kroz to razdoblje smanjivale. Potom bi HGK prešla na samofinanciranje, dakle, od 2011. godine”, pisao je Poslovni dnevnik 2008. godine.

I sljedeći pasus tog starog teksta zvuči aktualno, odnosno kao da ga izgovara aktualni predsjednik HGK, Luka Burilović: “Na najave da će se na jednoj od idućih sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća naći reforma Komore predsjednik te institucije Nadan Vidošević reagirao je upozorenjem kako je neodgovorno “dirati” Komoru bez da se konzultira s njom i promisli duboko što bi to značilo za jedan narod. Ukinuti HGK ili razmišljati o njezinu reorganiziranju svodeći ga neobaveznost članstva Vidošević smatra “atakom na posljednju instituciju koja može reći Kupujmo hrvatsko te pita je li to nacionalni interes”, prenosi Telegram.



Komentari