Staničić: Europski turizam treba bolju koordinaciju vlada i usklađena pravila za putovanja

Foto: Drago Tomas/Cropix

Europskom turizmu za oporavak od koronakrize potrebna je bolja koordinacija vlada i usklađivanje pravila za putovanja, poruke su sa skupštine Europske putničke komisije-ETC koje za Hinu ističe direktor HTZ-a i novoizabrani potpredsjednik ETC-a Kristjan Staničić.

Skupština je održana online od 7. do 9. rujna, a na njoj je izabran novi novi predsjednik Luis Araujo, inače predsjednik Nacionalne turističke direkcije Portugala, dok je Staničić kao potpredsjednik ujedno prvi iz Hrvatske koji je izabran u upravno tijelo te komisije otkako je 1997. postala njezina punopravna članica.

“Europski sektor putovanja i turizma pogođen je koronakrizom, nedovoljno koordiniranim putničkim ograničenjima, padom povjerenja putnika i smanjenjem potražnje, koje je u ovogodišnjoj ljetnoj sezoni palo na rekordno niske razine. Uz to, stope popunjenosti hotela u Europi pale su u srpnju i za više od 60 posto u odnosu na isti lanjski mjesec”, istaknuto je na skupštini ETC-a.

Potvrdili su to i podaci prema kojima su Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Nizozemska uspjele u srpnju dostići 40 posto prometa iz 2019., dok je Španjolska u još većem zaostatku s nešto više od 20 posto lanjskog turističkog prometa.



Usklađen pristup za pravila putovanja bez nametanja zabrana i karantena

Zbog negativnih trendova u europskom turizmu nastalih zbog pandemije covida-19, ETC je odlučio dodatno intenzivirati aktivnosti, pozivajući nacionalne vlade na usklađen pristup ukidanju ili ponovnom uvođenju ograničenja putovanja i sigurnosnih mjera, uz izbjegavanje nametanje zabrana ili karantena, kaže Staničić.

“Putnici o mjerama trebaju znati puno prije datuma putovanja, a treba raditi i na uklanjanju nejasnoća oko graničnih barijera i dostupnosti pojedinih vrsta prijevoza, zajedno sa zdravstvenim i sigurnosnim protokolima u odabranoj destinaciji”, kaže Staničić, naglašavajući da se ETC zalaže i za uspostavu zajedničkih kriterija i pragova za određivanje epidemiološkog rizika.

To uključuje zajednički sustav kodiranja za prepoznavanje rizičnih područja, a kriterije bi trebalo detaljno procijeniti i na regionalnoj razini, uzimajući u obzir relevantne zemljopisne elemente, posebice otoke.

“Kriterije i mjere treba utvrditi s dovoljno detalja i na temelju znanstvenih dokaza, jer nema razloga za ograničavanje putovanja na cijele zemlje ako su pogođene samo određene regije. To može pomoći ponovnoj izgradnji samopouzdanja putnika, ali i sektoru u oporavku, očuvanju radnih mjesta i poduzeća”, prenosi Staničić poruke ETC-a.

Za 2021. naglasak na zajedništvu europskih destinacija u oporavku turizma

Najavljuje da će naglasak aktivnosti ETC-a za 2021. godinu biti na zajedništvu europskih destinacija u obnovi turizma u Europi nakon koronakrize i to ka transformaciji prema odgovornom, održivom, digitalnom i otpornom turizmu, ali i na jačanju glasa turizma u Europi i EU-u kroz bolju koordinaciju među zemljama.

“U planu za 2021. je osiguranje dodatnog budžeta iz Fonda za oporavak EU za marketing, promociju i investicije u turizmu, izrada smjernica za harmoniziranje epidemioloških mjera na razini članica ETC-a u dogovoru s EU-om, ali i suspenzija slotova touroperatora i avio kompanija radi bržeg oporavka avio industrije te produljenje jamstava vaučera za otkazana putovanja do kraja 2021.”, otkriva Staničić.

ETC će i iduće godine nastaviti promociju Europe kao zdravstveno sigurne destinacije, što će ovisiti i o odgovornom ponašanju stanovništva i epidemiološkoj situaciji, uz isticanje ponuda i boravka na otvorenom (outdoor), nautike, sunca i mora u ljeti s naglaskom na manjim destinacijama, kao i kulturnog turizma te gastronomije.

“Važni će biti digitalni oblici komunikacije putem svih kanala, mreža, mobilnih aplikacija i drugih, kao i učestalo i redovito informiranje o trenutnoj situaciji u pojedinim destinacijama”, poručuje Staničić.

Navodi i da je HTZ i na skupštini ETC inicirao održavanje konferencije o budućnosti turizma u postpandemijskom razdoblju, za što su sve zemlje članice ETC-a zainteresirane, a datum i mjesto održavanje odredit će se naknadno.

ETC je jedno od najvažnijih i najstarijih turističkih udruženja u Europi, osnovano je 1948., sjedište je u Bruxellesu, a okuplja 33 nacionalne europske turističke organizacije te pridružene članice iz privatnog sektora (agencije, prijevoznike i druge pružatelje usluga u turizmu).

Glavni cilj rada je unapređenje turističkih politika u EU te jačanje i promicanje održivog razvoja turizma Europe kao vodeće svjetske turističke destinacije (u kojoj se ostvari oko 50 posto ukupnog prometa u svjetskom turizmu), oko čega je ETC i sa Europskom komisijom 2011. dogovorila dugoročno strateško partnerstvo.

ETC surađuje i s drugim institucijama EU-a, poput Europskog parlamenta,  a suradnju i koordinaciju u tom udruženju drže iznimno važnim u okolnostima velike pogođenosti turizma pandemijom covid-19 i napora za obnovu i oporavak tog sektora, koji u Europi zapošljava više od 11 milijuna ljudi.

Komentari