SPLASNULE NADE U BRZI OPORAVAK Wall Street i Azijske burze blago pale, prijeti drugi val koronavirusa

Na Wall Streetu su u srijedu indeksi Dow Jones i S&P 500 blago pali, nakon tri dana snažnog rasta, jer je zbog vijesti o rastu broja zaraženih koronavirusom ponešto splasnuo optimizam u vezi brzog oporavka gospodarstva od recesije.

Dow Jones oslabio je 170 bodova ili 0,65 posto, na 26.119 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,36 posto, na 3.113 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,15 posto, na 9.910 bodova.

Pad dvaju najvažnijih indeksa na Wall Streetu posljedica je zabrinutosti ulagača zbog snažnog rasta broja zaraženih koronavirusom u najmanje šest saveznih država SAD-a, pri čemu je u Oklahomi zabilježen rekordni skok broja novozaraženih.

Ulagači prate i vijesti iz Pekinga. Dvije zračne luke u glavnom gradu Kine otkazale su u srijedu više od tisuću letova zbog nove pojave koronavirusa. U gradu je u pet dana potvrđeno više od stotinu oboljelih, a zbog toga su neki dijelovi grada zatvoreni.



„Kada prevladaju pozitivne vijesti, tržište raste, a kada prevladaju negativne, tržište je pod pritiskom. Vraćaju se zabrinutosti u vezi zdravstvene situacije, pa je ponešto splasnuo optimizam u vezi gospodarskog oporavka”, kaže Joseph Sroka, direktor u tvrtki NovaPoint.

Makroekonomska izvješća pokazuju da se u svibnju američko gospodarstvo oporavlja od oštrog pada prethodnih mjeseci. No, neki su podaci bolji od očekivanja, primjerice, o rastu broja građevinskih dozvola i zahtjeva za kreditima, a neki slabiji, kao što su podaci o započetim gradnjama kuća.

U fokusu ulagača bilo je jučer i izvješće predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u Kongresu o situaciji u gospodarstvu.

U drugom danu svjedočenja Powell je poručio da će Fed u podršci oporavku gospodarstva koristiti sva sredstva i upozorio da Kongres ne bi trebao prerano ukinuti mjere podrške gospodarstvu.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen oko 11, a S&P 500 oko 8 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 6.253 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,54 posto, na 12.382 boda, a pariški CAC 0,88 posto, na 4.995 bodova.

Azijske burze pale, prijeti drugi val koronavirusa

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše drugog vala širenja koronavirusa, pa su splasnule nade u brzi oporavak gospodarstava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,75 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji skliznule između 0,1 i 0,9 posto.

Nakon snažnog rasta početkom tjedna, jutros su azijske burze pod pritiskom, kao i jučer Wall Street.

Ulagače zabrinjavaju i vijesti iz Pekinga u kojemu je u pet dana potvrđeno više od stotinu oboljelih. Zbog nove pojave koronavirusa, u zračnim lukama glavnog grada Kine otkazano je u srijedu više od tisuću letova, zatvoreni su neki dijelovi grada, kao i škole. Rastu i strahovanja od širenja na druge dijelove Kine.

“Veliki je udarac za tržišta da Kini prijeti drugi val, dok se još nedavno činilo da je uspješno savladala širenje virusa. Zabrinjava i rast broja novozaraženih u mnogim američkim saveznim državama”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Zbog toga su splasnule nade u brzi oporavak gospodarstava od koronakrize.

“Sve ovo navodi na zaključak – što se više gospodarstva otvaraju, više je infekcija. Ulagači su se nadali da će se gospodarstvo brzo oporaviti u razdoblju od srpnja do rujna, no to sada više nije tako sigurno”, kaže Norihiro Fujito.

Jutros je objavljeno da je u Australiji u svibnju stopa nezaposlenosti porasla sa 6,4 na 7,1 posto, najvišu razinu od 2001. godine, jer je zbog paralize gospodarstva, izazvane pandemijom, bez posla ostalo oko 250 tisuća radnika.

Jutros je objavljeno i da je gospodarstvo Novog Zelanda u prvom tromjesečju palo 1,6 posto na kvartalnoj razini, što je najveći pad u 29 godina.

Očekuje se da će u tekućem tromjesečju BDP Novog Zelanda pasti i po većoj stopi i uroniti u recesiju, koja se definira kao pad gospodarstva dva kvartala zaredom.

Komentari