Slovenija sa SAD-om pokušava izgurati Huawei sa svog tržišta. Iz te komapnije poručuju: Mi nismo prijetnju za Sloveniju

Pixabay

Predstavnici Huaweija u Ljubljani su u petak izjavili da taj kineski tehnološki gigant ispunjava sve standarde kibernetičke sigurnosti i ne predstavlja prijetnju Sloveniji, reagirajući na odluku slovenske vlade koja je u četvrtak s SAD-om potpisala izjavu o sigurnosti 5G tehonologije.

Premda izjava o sigurnosnim uvjetima za uvođenje G5 tehnologije, nove generacije telekomunikacijskih mreža većeg kapaciteta i dosega, koju su potpisali američki državni tajnik Mike Pompeo i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar ne spominje izrijekom Huawei, u toj kompaniji smatraju da je riječ o pokušaju diskriminacije koju nameću Sjedinjene Države, te odbijaju sumnjičenja da Huawei tehnološku opremu može iskoristiti za špijuniranje za račun kineske države.

“Vlasnici Huaweija su njegovi zaposlenici, tu nema mjesta za našu vladu. Huawei ne predstavlja prijetnju za Sloveniju”, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani direktor slovenske korporacije za Sloveniju Histro Zhangqin.

Potpredsjednik tvrtke Huawei Technologies Radoslaw Kedzia kazao je da ih brine to što se iz konteksta slovensko-američke izjave dade naslutiti da je ona uperena protiv konkurencije, Huaweija kao globalne korporacije sa sjedištem u Kini koja je daleko odmakla u razvoju G5 tehnologije u odnosu na ostale.

Bilo kakva diskriminacija i ograničavanje slobodnog tržišta uvijek negativno utječe na državu, upozorio je Kedzia, dodavši da Huawei zapošljava 194.000 ljudi, od čega ih polovica radi na istraživanju i razvoju.

To korporaciji omogućava vodeće mjesto na globalnoj razini, te drugo mjesto po broju patenata za tehnologiju 5G i po investicijama u kibernetičku sigurnost, naglasio je Kedzia.

Pokušaj isključivanja Huaweia sa slovenskog tržišta na kojemu je već više godina prisutan usporedio je duhovito retoričkim pitanjem:

“Kako bi vi reagirali da Luku Dončića isključe iz američke NBA lige zato što je iz Slovenije?”.

Potpisivanje zajedničke izjave s SAD-om za Sloveniju će značiti sporiji tempo digitalizacije i razvoja te tehnologije jer će biti prisiljena koristiti rješenja koja nisu toliko napredna koliko su to ona koja je razvio Huawei, upozorili su predstavnici kineske korporacije u Ljubljani, dodavši da ih čudi što se slovenska vlada odlučila na takav korak.

Komentari