Skuplja stočna hrana stočarima zadaje probleme

Ilustracija TV Našice

Zbog poremećaja na tržištu te loših poljoprivrednih rezultata uzrokovanih raznim elementarnim nepogodama, znatno je poskupila stočna hrana.

Stočare dodtano pogađa i to što su cijene mlijeka i mesa ostale uglavnom nepromijenjene. Tovljači upozoravaju kako posluju s gubicima i to ne mogu dugo izdržati.

Obitelj Dušek jedna je od stočarskih obitelji suočenih s takvim neprilikama.

Pogled na  pašnjak obitelji Dušek u Velikom Grđevcu na prvu djeluje idilično; 350 krava, teladi i bikova, veći dio u tovu, a manji u sustavu krava-tele. No računica, kažu ovdje, nije nimalo idilična.



“Kuruz je po dvije kune, pšenica je otišla na dvije kune, a bikovi su 15 kuna, to je totalno neisplativo, ne možemo se pokrit i vjerojatno budemo prestali s tovom” izjavio je Antun Dušek iz Velikog Grđevca za HRT.

Mladi stočar Antonio Dušek upozorava da zbog poskupljenja i ostalog repromaterijala nema razloga za optimizam.

“Cijena repromaterijala je otišla gore – metar uree je 360 kuna, prošle godine u ljeto je bio 160, to vam je znači poskupljenje ne za 50 nego za 200%, otrovi, pesticidi, prije dva mjeseca samo kupio – 600 kuna je bio sad je 900”, kaže Antonio.

I potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Zvonimir Širjan upozorava na neodrživo stanje. Iako analitičari tvrde da će lančanom reakcijom poskupjeti i meso, on ne misli tako.

“Mi ne vidimo da je na vidiku poskupljenje. Naša konkurencija je unutar Europe srušila i cijenu kod svinja, kod junadi se to jedva održava. Masovno će se zatvarati farme ako se ne iznađe neki model dali je to povećanje prodajne cijene ili pomoć od Europe ili države”, kaže Širjan.

“Mali ljudi već odustaju i ja budem lagano, polako budem smanjivao stoku jer od stoke nema ništa. To vam je robija”, priznaje Antonio Dušek.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori ističu da bi Ministarstvo sada u krizi trebalo što više državnog poljoprivrednog zemljišta ponuditi na korištenje stočarima kako bi sami proizveli što više stočne hrane jer to im je jedini spas s obzirom na to da će se dobar dio žitarica izvesti.

Komentari