Sisak dobio prvo reciklažno dvorište vrijedno 4,3 milijuna kuna

Mate Piskor / CROPIX

U Sisku je u ponedjeljak otvoreno prvo reciklažno dvorište, projekt ukupne vrijednosti 4,3 milijuna kuna, čime je osjetno unaprijeđen postupak zbrinjavanja otpada u tom gradu.

Time je završen projekt koji se s 3,6 milijuna kuna ili 85 posto bespovratnih sredstava financirao iz Kohezijskog fonda EU, a ostatak iz gradskog proračuna. Projektiranje, izgradnja i opremanje objekta završeno je u planiranim rokovima, od prosinca 2017. do veljače 2020. godine. Uporabna dozvola ishođena je 28. siječnja ove godine, a dvorištem će upravljati gradska tvrtka Gospodarenje otpadom Sisak (GOS).

Kako je prilikom otvorenja naglasila sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, istodobno s otvaranjem dvorišta koji će besplatno koristiti svi građani Siska, počele su i edukativne ekološke aktivnosti u dječjim vrtićima i osnovnim školama o potrebi i načinu zbrinjavanja otpada. Završetkom projekta, kako je rekla, ujedno počinju aktivnosti izgradnje sličnog reciklažnog dvorišta u najvećem gradskom naselju Capragu.

Na kraju je spomenula, kako nije riječ o odlagalištu otpada, nego o privremenom deponiranju i razvrstavanju. Direktorica GOS-a Katarina Luketić, napomenula je kako je razdvajanjem otpada sve manje problema u njegovom odlaganju, a sve je više sirovina koje se mogu koristiti, pa je i pritisak na gradsko odlagalište Goričica smanjeno do 20 posto.



U reciklažno će dvorište građani moći dovoziti sav kućni otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad, automobilske gume, masti i ulja, boje, deterdžente, baterije, akumulatore, elektroničku i električnu opremu, kućni građevinski otpad pa čak i ‘problematični’ otpad. Budući da su količine otpada po domaćinstvu ograničene djelatnici GOS-a će voditi evidenciju o predanim količinama.

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta u Zvonimirovoj ulici bit će od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati, a subotom od 8 do 13 sati.

Komentari