SASTANAK ODBORA DIREKTORA EUROPSKE PUTNIČKE KOMISIJE Hrvatska među najuspješnijim turističkim zemljama Europe

U Dubrovniku je u četvrtak održan 101. sastanak Odbora direktora Europske putničke komisije (European Travel Commision – ETC), najvažnijeg i najstarijeg međunarodnog turističkog udruženja u Europi. Teme sastanka su, između ostalog, uključivale prezentaciju i analizu postignutih turističkih rezultata na razini Europe u ovoj turističkoj sezoni, ali i analizu provedenih marketinških aktivnosti i istraživanja tržišta ETC-a.

Okupljenima se video porukom obratila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, dok je sastanak uvodnim govorom otvorio predsjednik ETC-a Luís Araújo iz Portugala, koji je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo na odličnom prijemu u Dubrovniku i Hrvatskoj.

“U ovim okolnostima i vremenima najvažnije nam je otvoriti turizam i zemlje i to je bila glavna okosnica razgovora. Primjećujem sve bolje turističke trendove, turizam se oporavlja, ali još moramo doseći rezultate iz 2019. godine koja je za mnoge zemlje Europe bila rekordna godina. Razmijenili smo svoja iskustva i znanja, a Hrvatska je odličan primjer kako se trebalo reagirati u ovim okolnostima”, rekao je Araújo.

U sklopu predstavljanja i analize turističkih rezultata na razini Europe, okupljenima se obratio i direktor Hrvatske turističke zajednice te ujedno potpredsjednik ETC-a Kristjan Staničić, koji je naglasio kako se Hrvatska u ovoj godini značajno približila rezultatima ostvarenim u rekordnoj i pretpandemijskoj 2019. godini.



“Hvala ETC-u na odabiru Hrvatske za domaćinstvo ovog sastanka. To je svojevrsna potvrda i priznanje da smo u ovoj, ali i u protekloj godini ostvarili odlične rezultate u vrlo izazovnim okolnostima. Naša je zemlja među najuspješnijima u Europi po postignutim turističkim rezultatima što je uspjeh cjelokupnog turističkog sektora, ali i Vlade RH. Trenutno se nalazimo na oko 77 posto rezultata ostvarenog u istom razdoblju 2019. godine. Pratit ćemo nove trendove i prilagođavati svoje aktivnosti kako bi u budućnosti bili još uspješniji”, istaknuo je Staničić.

Dodao je kako se nastavak dobrih turističkih trendova u zemlji očekuje i tijekom posezone.

Sastanku su prisustvovali i izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander iz Španjolske, Magda Antonioli iz Italije, također potpredsjednica ETC-a kao i predstavnici nacionalnih turističkih organizacija zemalja kao što su Njemačka, Italija, Španjolska, Portugal, Mađarska, Slovačka, Švicarska, Monako, Crna Gora i dr.

“Naš glavni zadatak je suradnja i koordinacija, a temelj svih naših aktivnosti su istraživanja i razmjena znanja. Društvo se mijenja i mi u turizmu moramo pratiti promjene i trendove. Hrvatska i Španjolska se ne mogu direktno uspoređivati, postoje određene razlike, ali moramo svi skupa surađivati jer samo tako svi zajedno možemo biti još bolji i uspješniji”, zaključio je Santander.

Podsjećamo, ETC je osnovan 1948. sa sjedištem u Bruxellesu, a uz nacionalne europske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prijevoznike i druge pružatelje usluga u turizmu. Glavni cilj ETC-a je unapređenje turističkih politika na razini Europske unije te daljnje promicanje Europe kao vodeće svjetske turističke destinacije.

Komentari