SAD će kompanijama staviti na raspolaganje naftu iz strateških rezervi kako bi obuzdao rast cijena

SAD je objavio da će kompanijama staviti na raspolaganje 50 milijuna barela nafte iz strateških rezervi kako bi ublažio rast cijena, ističući koordinaciju s Kinom, Indijom, Južnom Korejom, Japanom i Velikom Britanijom.

Nafta bi trebala biti plasirana na tržište sredinom i krajem prosinca, putem prodaje i posudbe barela kompanijama koje će ih nakon nekog vremena morati vratiti, uz kamate, prenosi N1.

“Predsjednik (Joe Biden) surađuje sa zemljama iz cijelog svijeta kako bi se riješio problem manjka u opskrbi u razdoblju izlaska svijeta iz pandemije”, stoji u priopćenju Bijele kuće.

SAD će barele staviti na raspolaganje “paralelno s drugim velikim zemljama-potrošačima, uključujući Kinu, Indiju, Japan, Južnu Koreju i Veliku Britaniju”, dodaje se u priopćenju.



Indijska vlada u utorak je priopćila da će na tržište plasirati pet milijuna barela nafte iz strateških rezervi u koordinaciji s drugim kupcima.

Južna Koreja objavila je da je pristala sudjelovati u inicijativi, ali nije objavila koliko će nafte staviti na raspolaganje. Japanski mediji izvijestili su da će Tokio objaviti svoje planove u srijedu.

Britanija nije odmah komentirala priopćenje Bijele kuće, napominje Reuters.

Washington je u više navrata pozivao vodeće proizvođače u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupini njegovih saveznika na čelu s Rusijom da na tržište u prosincu izbace više od planiranih 400 tisuća barela nafte dnevno.

OPEC+ otklonio je američke apele, upozorivši na neizvjestan tok pandemije covida 19 koja je prošle godine teško pogodila potražnju za energentima. Prošlog tjedna procijenili su da bi ponuda mogla nadmašiti potražnju već krajem ove godine.

 

Komentari