Rusi za umanjenu isporuku plina okrivljuje Poljsku, Ukrajinu, Europsku uniju i sankcije

Foto: Ilustracija/Pixabay

Rusko veleposlanstvo u Berlinu priopćilo je da su isporuke ruskog plina Europskoj uniji znatno smanjene, ali da to nije uzrokovano djelovanjem Rusije već posljedica antiruskih sankcija i poteza Poljske i Ukrajine, prenose RIA Novosti.

– Opskrba EU-a ruskim plinom značajno smanjena, ali to nije uzrokovano djelovanjem Rusije, već posljedicama antiruskih sankcija, kaže se u priopćenju ruske diplomatske misije u Njemačkoj.

Veleposlanstvo kaže da je Poljska zaustavila isporuke kroz plinovod Jamal-Europa, a Ukrajina smanjila tranzit preko svog teritorija. Dodaje da je “certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2, koji je u potpunosti spreman za rad i prošao je sve potrebne tehničke provjere, zaustavila (je) njemačka strana iz političkih razloga”.

– Plinovod Sjeverni tok 1 radi s 20% svog kapaciteta jer od šest Siemensovih turbina (5 u radu i jedna u pripravnosti) na plinskoj crpnoj stanici Portovaja trenutno radi samo jedna. Ostalima je potrebno planirano održavanje i popravak ili su u kvaru. Siemens Energy dobro je svjestan te situacije, priopćilo je veleposlanstvo.



Sjeverni tok 1, glavna ruta za opskrbu plinom iz Rusije u Europu, radi uz ograničenja od sredine lipnja, a od kraja srpnja radi na samo 20% od svojih gotovo 170 milijuna prostornih metara propusnog kapaciteta na dan.

Ruska strana je više puta naglasila da je isporuka ograničena isključivo zbog sankcija, koje su uzrokovale probleme s održavanjem i popravkom Siemensovih plinskih turbina. EU pak tvrdi da Rusi manipuliraju isporukama kao dijelom političkih i ekonomskih pritisaka.

Komentari