RIP EU Njemačka će nacionalizirati tvrtke za vrijeme epidemije koronavirusa

Cropix

Njemačka namjerava na dulji rok profitirati od prodaje udjela u kompanijama koje će nacionalizirati za vrijeme epidemije kako bi osigurala njihov opstanak, izjavio je u četvrtak njemački ministar financija Olaf Sholz.

Najveće europsko gospodarstvo sigurno će zbog pandemije zapasti u recesiju a vlada kancelarke Angele Merkel najavila je mjere kako bi ublažila utjecaj na radnike i kompanije.

Mjere uključuju i kupovinu udjela u tvrtkama kako bi ih se zaštitilo. Ministar financija ističe da država ne želi zadržati udjele dulje no što je potrebno i da će ograničiti akvizicije za najekstremnije slučajeve.

„Kad se situacija normalizira, prodat ćemo ih. Očekujemo da će ekonomsko oživljavanje biti toliko snažno da ćemo ih dijelom prodati uz dobit i time pokriti gubitke na drugim područjima“, rekao je.



„Druga su mogućnost korporativne obveznice koje fondovi mogu preuzeti kako bi podržali kompanije i poduzeća“, dodao je Sholz.

Donji dom njemačkog parlamenta usvojio je u srijedu ogromni paket poticaja, suspendiravši ustavnu odredbu koja zabranjuje zaduživanje.

Paket uključuje 100 milijardi eura za fond koji će moći izravno kupovati udjele u kompanijama i isti iznos kredita razvojne banke KfW za tvrtke pogođene epidemijom.

Komentari