REKORDNA INFLACIJA U HRVATSKOJ! Stigli novi podatci: U svibnju prešla 10 posto

Foto: Davor Pongračić/Cropix

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u svibnju ove godine porasle su u odnosu na isti mjesec 2021. godine za 10.8 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS), što je nova najviša stopa inflacije otkako DZS vodi podatke.

Inflacija je u svibnju nastavila ubrzavati, a do danas objavljenih podataka, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabilježena je prošli mjesec, kada je iznosila 9,4 posto. Prije travnja 2022., inflacija je najviša bila u srpnju 2008. godine, kada je iznosila 8,4 posto.

Najviše rasle cijene prijevoza i hrane
Inače, u ožujku rast inflacije na godišnjoj razini je iznosio 7,3 posto, u veljači 6,3 posto, u siječnju 5,7 posto, u prosincu 2021. 5,5 posto, studenom 4,8 posto, listopadu 3,8 posto, a rujnu prošle godine 3,3 posto, dok je prvi snažniji porast stope inflacije zabilježen lanjskog travnja, za 2,1 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnoj razini, te su u svibnju bile u prosjeku više za 1,4 posto u odnosu na travanj, dok su cijene u godišnjem prosjeku bile više za 5,4 posto, stoji u DZS-ovom izvješću.



Na godišnjoj razini porasle su gotovo sve kategorije, a najviše cijene prijevoza, za 19 posto. S 15,2 posto rasta slijede hrana i bezalkoholna pića, restorani i hoteli s 12,1 posto, potom kategorija pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, koja bilježi skok od 11,7 posto, pa kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, s rastom od 9,2 posto. Nadalje, cijene odjeće i obuće porasle su za 8,9 posto, rekreacije i kulture za 6,6 posto, u kategoriji raznih dobara i usluga za 6,2 posto, dok primjerice alkoholna pića i duhan bilježe rast od 1,4 posto.

Jedini pad cijena na godišnjoj razini bilježe komunikacije, za 0,4 posto.

Skuplja struja, voda, plin
Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku također porasle cijene prijevoza, za tri posto, zatim hrane i bezalkoholnih pića, za 2,1 posto, pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 1,5 posto, rekreacije i kulture za 1,4, a odjeće i obuće te restorana i hotela za po 1,1 posto.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića, za 3,94 postotna boda, potom u prijevozu, za 2,80 postotnih bodova, te stanovanju, vodi, električnoj energiji, plinu i ostalim gorivima, za 1,55 postotnih bodova.

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Energija, za 21,5 posto, što je doprinos porastu od 3,61 postotnog boda, navode iz DZS-a.

 

Komentari