Ravnomjeran rast prometa u europskoj maloprodaji u veljači

Ilustracija Foto: flickr.com

Promet u europskoj maloprodaji porastao je u veljači gotovo istim tempom kao i u prethodnom mjesecu dok je u Hrvatskoj gotovo stagnirao nakon skoka na početku godine, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda.

Eurostat ističe da u veljači još nisu bile uvedene mjere ograničenja pandemije koronavirusa.

Prema njihovim je procjenama sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji u 27-članom EU u veljači na mjesečnoj razini porastao 0,8 posto, kao i u prethodnom mjesecu, nakon revizije podatka za siječanj.

U eurozoni je rast prometa blago ubrzao, na 0,9 posto u odnosu na veljaču kada je prema revidiranim podacima uvećan 0,7 posto.



Najviše je i u EU i u eurozoni porasla prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda za 2,1 odnosno 2,4 posto.

Na oba je područja neznatno pao tek promet na benzinskim postajama, za po 0,1 posto.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast ukupnog obujma prometa u maloprodaji zabilježila Estonija, za 4,4 posto. Slijede Latvija s 3,5 posto i Portugal s tri posto.

Samo su četiri zemlje EU-a u veljači bilježile pad prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini – najviše je pao u Irskoj, za 2,7 posto. Slijedi Slovenija s padom prometa za 1,8 posto.

Hrvatska i Poljska bilježile su pak blagi pad prometa u maloprodaji, za po 0,2 posto, prema sezonski prilagođenim podacima. U siječnju je promet u Hrvatskoj porastao 2,1 posto.

Izrazitiji rast prometa na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji 27-članog EU-a u veljači porastao 3,2 posto, nakon revidiranog 2,4-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

U eurozoni je porastao tri posto, nakon revidiranog povećanja od 2,2 posto u siječnju.

Najviše je u EU porastao promet u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 3,6 posto. U eurozoni je najveći skok zabilježen u kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 3,2 posto.

Na oba područja najslabiji rast prometa bilježile su benzinske postaje, za 0,6 posto u EU, te za 0,3 posto u eurozoni.

Među 27 zemalja članica čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u veljači na godišnjoj razini porastao promet u maloprodaji u Rumunjskoj, za 11,9 posto. Slijede Mađarska s 11,4 posto i Portugal s 8,7 posto.

U Hrvatskoj je obujam prometa u maloprodaji u veljači na godišnjoj razini porastao 3,4 posto, nakon 5,1-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

Samo je Slovenija u EU bilježila pad prometa u veljači na godišnjoj razini, za 5,2 posto.

Komentari