Ravnatelj Instituta za turizam: Sigurnost je preduvjet uspješne turističke sezone, treba situaciju držati pod kontrolom

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kakav je utjecaj cijepljenja na turističku sezonu za N1 govorio je Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam. 

Istaknuo je kako smatra da je “sigurnost glavni preduvjet uspješne turističke sezone”-

“Mislim da već i vrapci na grani znaju da, ako ne budemo držali situaciju pod kontrolom, da to može ozbiljno ugroziti turističku sezonu”, rekao je Krešić.

“Dobar primjer je Zadarska županija gdje je 14-dneva kumulativna incidencija više od  200, a znamo da mora biti ispod 50 da neka županija bude na zelenom popisu i da udio testiranih ne smije biti veći od četiri posto. U Zadarskoj županiji su zabranjena velika okupljanja, a turisti koji se vraćaju kući od tamo moraju prolaziti rigoroznije kontrole. Kada bi se takva situacija proširila na sve druge županije to bi imao razoran utjecaj na turističku sezonu”, istaknuo je.



‘Cijepljenje je oružje broj jedan’, rekao je Krešić

Izrazio je nadu da se to neće dogoditi te smatra kako je “cijepljenje oružje broj jedan za borbu protiv toga, ali i odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera”.

Govoreći o tome kako se turisti osjećaju u našoj zemlji, Krešić je rekao kako “subjektivni osjećaj sigurnosti trenutno Hrvatskoj ide u prilog jer prije svega Hrvatska je jako blizu našim emitivnim tržištima”.

“Ta blizina pridonosi tom subjektivnom osjećaju, turistima je jako važno da znaju da ako se pogorša epidemiološka situacija da mogu sjesti u auto i otići kući. Mislim da smo i prije epidemije, a sada još više, imali imidž kao vrlo sigurna destinacija. To nam ide u prilog”, naglasio je.

Spomenuo je i ostale županije koje ostvaruju dobre turističke rezultate.

“Ja ovaj puta u krizi ne bih tražio neko dublje značenje, ali naravno da će netko u tome vidjeti priliku. Turizam je prije svega fizička djelatnost i nama je ovo prilika da stanemo i razmislimo kako dalje, ali tu nema garancija da će nas kriza motivirati”, zaključio je Krešić.

Komentari