Radnici tvornice Đure Đakovića strahuju za radna mjesta

Cropix

Sindikat metalaca i radnici tvornice Đuro Đaković i dalje čekaju potpisivanje socijalnog sporazuma sa strateškim partnerom i ulagačem iz Češke. Njime bi se osigurala prava zaposlenika iz kolektivnog ugovora, čime bi se vratila sigurnost radnicima i njihovim obiteljima. Preuzimanje većinskog vlasništva trebalo bi se obaviti 31. kolovoza, a sindikat i radnici traže od vlada Češke i Hrvatske da do tada pokušaju utjecati na ulagače kako bi se sačuvala radna mjesta.

– Smatramo da kada netko dolazi ovdje, kada dolazi u jednu ovakvu tvrtku, onda mora učiniti taj jedan minimum poštovanja prema radnicima, da im garantira postojeća prava i broj radnih mjesta, istaknuo je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

– Očekujemo da ćemo se naći u ministarstvu, da ćemo nastaviti socijalni rok i da će se postići socijalni sporazum ili naći način da se postojeći kolektivni ugovori produže barem za godinu dana, rekao je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Siniša Kosić.

– Ne tražimo nikakva dodatna prava, ne daj Bože plaću kao u Češkoj, tražimo zapravo postojeća prava koja sad radnici imaju i koja nam daju određenu sigurnost i kolektivni ugovor da se primjenjuje u jednom određenom prijelaznom razdoblju, za sada to nismo uspjeli, rekao je Antun Štivić, regionalni povjerenik Panonske regije Sindikata metalaca Hrvatske.



– Mi bismo željeli, što je kolega rekao, da kroz socijalni sporazum mi to ranije riješimo, a kad budemo kolektivno pregovarali, mi ćemo pregovarati ono što ćemo se dogovoriti. Ono što ćemo dogovoriti, to ćemo i primjenjivati. Znači samo želimo prije pregovaranja kroz ovaj socijalni sporazum mi ta prava postojeća, da imamo kad budemo pregovarali, dodao je Željko Gavran, specijalni povjerenik tvrtke Đuro Đaković – Specijalna vozila.

Komentari