Prvi puta u Zagreb dolazi jedan od najmodernijih zrakoplova današnjice

Ilustracija Foto: Wikipedia

Na izvanrednoj charter liniji u Zagreb 6. srpnja dolazi jedan od najmodernijih zrakoplova današnjice, Airbus A350. 

Zrakoplov tipa A350-900 po prvi puta na charter letu dolazi u jednu hrvatsku zračnu luku. Još u travnju 2016. godine Airbus je u sklopu svojih testnih letova upravo s ovim tipom zrakoplova sletio u Zračnu luku Pula, no radilo se o trenažnom letu, bez putnika, svega godinu dana nakon što je zrakoplov ovog tipa ušao u komercijalne operacije.

Od 2015. godine A350 nije bio u Hrvatskoj na redovnoj ili charter liniji, pa će 6. srpnja zagrebačka zračna luka zabilježiti prvi dolazak ovog tipa zrakoplova na jednom komercijalnom letu, navodi Croatian Aviation.

Zrakoplov tipa A350-900 Qatar Airwaysa sletjet će u Zračnu luku Zagreb na charter letu iz Dohe (QR3254). Planirani dolazak je u sedam sati ujutro, a polijetanje iz Zagreba u 08 sati i 30 minuta prema Zračnoj luci George Bush u Houstonu, savezna država Texas.



S obzirom na to da ovaj tip zrakoplova može preletjeti čak 15 tisuća kilometara bez zaustavljanja, očito je da će u Zagrebu biti izvršen ukrcaj putnika prema Houstonu, zrakoplov bi trebao biti parkiran na novom putničkom terminalu zagrebačke zračne luke.

Qatar Airways u svojoj floti ima 34 zrakoplova A350 tipa -900 te 19 inačica tipa -1000. Maksimalan kapacitet ovog zrakoplova kod Qatar Airwaysa iznosi 283 putnika, od čega je 36 sjedala u business klasi. Zagrebački spotteri zasigurno će uživati u prvom dolasku ovog modernog zrakoplova u Zagreb.

Istog dana najavljen i B757

U popodnevnim satima 6. srpnja u Zagreb će doći još jedna rijetka ptica, zrakoplov tipa B757-200 Icelandaira. Zrakoplovi ovog tipa u floti Icelandaira imaju maksimalni kapacitet od 184 sjedala u klasičnoj 3 – 3 konfiguraciji, dok je business konfiguracija 2 – 2.

Dolazak zrakoplova B757-200 zakazan je u 13 sati i 55 minuta iz Reykjavíka, zrakoplov će prije Zagreba imati zaustavljanje u Luksemburgu, baš kao i u povratku. Polijetanje iz Zagreba planirano je 8. srpnja u 20 sati.

Nakon što su poznati avioprijevoznici ukinuli svoje linije sa širokotrupnim zrakoplovima prema Zagrebu (Air Canada Rouge, Air Transat, Korean Air i Emirates), u sljedećih će tjedan dana charter letovi nakratko vratiti velike zrakoplove u zagrebačku zračnu luku.

Komentari