Promet industrije porastao 9,5 posto na godišnjoj razini

Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u veljači u odnosu na siječanj porastao je za 13,9 posto, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima na godišnjoj razini porastao za 9,5  posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u veljači je u odnosu na siječanj 2019. na domaćem tržištu porastao za 15,6 posto, a na stranom za 8,6 posto.

Pad prodaje energije za 1,1 posto

Mjesečna usporedba prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da je u veljači na mjesečnoj razini pala prodaja energije, za 1,1 posto, dok je prodaja kapitalnih proizvoda porasla za 39,4 posto, intermedijarnih proizvoda za 7,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 5,3 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,2 posto.

Na godišnjoj je razini, u veljači ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, ukupni kalendarski prilagođen promet industrije na domaćem tržištu porastao za 15,9 posto, a na stranom pao za 0,9  posto.

Pritom je prodaja energije pala za 12,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju dva posto. S druge strane, prodaja kapitalnih proizvoda porasla je 36,5 posto, intermedijarnih proizvoda 5,1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 0,4 posto.

Komentari