Proizvođači mlijeka tvrde da EU odgađa problem, a ne nudi rješenje

Planovi Europske unije da pomogne mljekarskom sektoru da prebrodi koronakrizu skladištenjem viška mlijeka naišli su na kritiku proizvođača koji tvrde da odgađaju problem a ne nude rješenje.

Europska komisija predložila je prošlog tjedna financijsku potporu za skladištenje mlijeka u prahu u privatnim objektima kao odgovor na koronakrizu. Također je dopustila mljekarskom sektoru da zajednički planira proizvodnju, oslobađajući je na šest mjeseci obaveze poštivanja određenih propisa o tržišnom natjecanju.

Europski odbor za mlijeko (EMB) i interesna skupina proizvođača mlijeka (MIG) tvrde da takve mjere nisu do sada rješavale krize, napominjući da uskladišteno mlijeko u prahu i dalje opterećuje tržište.

Predsjednik EMB-a Erwin Schoepges rekao je u utorak da u skladištima ne bi smjelo biti pohranjeno više od 45 tisuća tona mlijeka u prahu, dakle pola predloženog obujma, dodajući da bi mjeru trebalo kombinirati s dobrovoljnim smanjenjem opskrbe u EU uz naknadu koju bi koordinirala Komisija.



Proizvođači mlijeka planiraju prosvjede

“Mlijeko u prahu puno se manje izvozi, cijene su niže, a i potrošnja je u kućanstvima puno manja zbog zatvaranja hotela, restorana i kafića, što više utječe na maslac”, tumači Schoepges.

Dodao je kako u narednim tjednima proizvođači mlijeka planiraju velike prosvjede u više zemalja EU-a.

Tisuće mljekara svojedobno su prosvjedovale u Bruxellesu, mnogi od njih na traktorima koji su potpuno blokirali promet, podsjeća Reuters, napominjući da EMB predstavlja oko 100 tisuća proizvođača mlijeka iz 16 europskih zemalja.

EU je u 2015. godini ukinula sustav mliječnih kvota, što je omogućilo veći izvoz, ali i veći rizik od pada cijena u vrijeme viška na tržištu.

Blok proizvodi oko 155 milijuna tona mlijeka godišnje, a njegova proizvodnja ima značajan udio u ukupnoj poljoprivrednoj vrijednosti EU-a. Njemačka, Francuska, Poljska, Nizozemska, Italija i Španjolska čine gotovo 70 posto proizvodnje mlijeka u EU.

Komentari